Изображение на бедстващ слон, който се опитва да се защити, след като е блъснат от товарен влак в Националния парк Лопе в Габон, печели тазгодишната награда за екологична фотография на фондация Prince Albert II of Monaco.

Бедрото на животното е счупено непоправимо. След като слонът умира, директорът на парка раздава месото му на местната общност.


Снимката служи като трагично напомняне за последствията от конфликта между хора и природа. Нидерландският фотограф Яспър Дуст вярва, че изображението „има силата да вдъхнови промяна“.

Журито, съставено от седем професионални фотографи, избира победителите във всяка категория от общо 10 000 изображения, изпратени от 2300 фотографи от цял свят.

Третото издание на конкурса се надява да покаже значението на опазването на природата.

Marcus Westberg

Снимка на слонове, транспортирани между национални паркове в Малави, печели първото място в категория Change Makers: Reasons for Hope.

Изображението показва положителните елементи на връзката на хората с природата, посочват организаторите. Въпреки че процесът изглежда странно, той е част от инициатива за опазване, предназначена да създаде стабилни и устойчиви популации на слонове.


Кадър с ято птици Грандала, снимани на фона на задаваща се снежна буря в Хималаите, заема първо място в категорията Into the Forest.


Kallol Mukherjee

Всички наградени снимки са на сайта на фондацията и са изложени на Promenade du Larvotto в Монако, преди да тръгнат на международно турне.