Трите процента дефицит, заложени в бюджета, не са самоцел. Макар и трудно, бюджетът е изпълним, реалистичен и ще се задържи с този дефицит. Това каза министърът на финансите Асен Василев в предаването „120 минути“ по bTV.

Василев посочи, че дефицитът трябва да е 3%, защото европейската икономиката все още е в криза и да се правят супер рестриктивни бюджети не е пожелателно и смислено. „И през 2021-ва и през 2022 година видяхме, че нашата икономика може да не генерира големи дефицити, а в същото време да се прави нормална европейска политика и да намаляват неравенствата. Видя се, че апокалиптичните прогнози не се сбъднаха и не се наложи да се взимат големи дългове, даже напротив, България отчете ръст от 3,9% според Евростат“, каза още Василев.


Асен Василев: Дефицит 3% е възможен без да ограничаваме социалната част

Заложената в бюджета събираемост също е възможна, каза финансовият министър.

„В бюджета има мерки, свързани със събираемостта, за да се виждат касовите наличности на месечна основа. Представете си, че има фирма, която плаща заплати на черно. Декларират минимална заплата, а другото – кеш. Фирмата декларира, че има пари на каса. Собственикът тегли пари от касата, плаща дивидент от 5% и дава заплатите. Ще направим така, че дивидентът ще се плаща по банков път, заплатите на фирми с над 50 работници ще вървят по банков път. Третото нещо, което правим, е касата да се декларира, макар и с месец и половина назад“, уточни министърът на финансите и добави, че проверките ще започнат от най-големите фирми.

„За всичко от средна фирма нагоре ще се вкара малко ред и контрол“, обясни Асен Василев.

Събираемостта ще се увеличава и с борба със сивата икономика, обясни Василев. Той не се отказва от идеята си ако в ресторант не бъде издадена касова бележка, клиентът да бъде в правото си да си тръгне, без да плати. Той добави, че това ще стане факт от 1 август.

От 1 януари 2024 г. е заложено да се повиши минималната работната заплата, която ще стане 50% от средната работна заплата, каза още министър Василев. Пенсиите от 1 юли вече се увеличиха, а за догодина отново е заложено увеличението им - по швейцарското правило, допълни той. Майчинството ще е колкото минималната работна заплата, посочи Василев.


Основателят на Той е издигнат от

Попитан от водещия Светослва Иванов дали кандидатурата на технологичния предприемач Васил Терзиев е най-подходящата за кмет на София в предстоящите местни избори, Асен Василев отговори, че „не избираме патриарх, който да символизира моралния облик на нацията, а градоначалник, който да построи детски градини и да оправи тротоарите и улиците, така че да не се прави ремонт по три пъти на едно и също място".

Кандидатурата на Терзиев бе подкрепена от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Спаси София" и "Екипа на София", но заради близкото родство на Терзиев със служители на комунистическите тайни служби, кандидатурата му се приема нееднозначно от привържениците на тези формации.

Относно миналото на Терзиев Василев коментира, че хората трябва да изберат дали искат да гледат към бъдещето и да се решават проблемите на града, или искат „да си стоим в миналото и да се плюем“.

На въпрос дали коалицията между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ е здрава Асен Василев каза, че тя е достатъчно монолитна и че в момента се вижда, че във всички големи градове има желание да се явят заедно на местните избори, но това ще е решение на националните им органи.