Докладът за работните места през юни показа леко охлаждане на пазара на труда в САЩ.

Сега инвеститорите очакват нов ключов доклад за инфлацията, който трябва да бъде представен в сряда, за да получат повече информация за състоянието на икономиката.

Според някои инвеститори обаче, резултатите няма да повлияят съществено на заявените от Федералния резерв намерения по отношение на лихвените проценти, пише в анализ по темата CNN.

Какво се случи: Пазарът на труда регистрира 209 000 работни места през юни, което е под очакванията на икономистите за ръст от 225 000 работни места.

Според статистиката, това е най-малкият месечен прираст от спада през декември 2020 г. насам.

Под повърхността обаче на пазара на труда остава горещо.

Наемането на хора в САЩ леко спада, но без шанс да спре ръста на лихвитеРаботодателите в САЩ са добавили 209 000 работници през юни

Ръстът на средното почасово заплащане се задържа стабилен, равнището на безработица също се понижава до 3,6% от 3,7%, въпреки че за чернокожите и испаноговорящите работници рязко нараства, отбелязва CNN.

На този фон трейдърите очакват повишение на лихвения процент с четвърт пункт на заседанието на Фед през юли. Според FedWatch Tool, при затварянето на пазара в петък вероятността за такова решение е около 92%.

"Няма нищо, което да промени очакванията ни, тъй като Фед има още работа за вършене", коментира Джоузеф Дейвис, глобален главен икономист във Vanguard.

Какво следва: Докладът за индекса на потребителските цени за юни, който е ключов показател за инфлацията, ще бъде публикуван в сряда.

Според Refinitiv, икономистите очакват увеличение на потребителските цени с 3,1% през юни, което би било по-слабо от 4% годишно увеличение през май.

Неотдавнашните данни сочат, че инфлацията намалява, въпреки че остава над целевото равнище от 2% на Фед.

Фед предвижда още повишения на лихвите, но с по-бавни темповеКакво още показват протоколите от срещата на Фед през юни

Ценовият индекс на разходите за лично потребление, най-предпочитаният измерител на инфлацията от Фед, нарасна с 3,8% за последните 12 месеца, а това е по-малко от ревизирания годишен ръст от 4,3%, отчетен през април.

Малко вероятно е обаче докладът за индекса на потребителските цени през юни да промени траекторията на лихвените проценти на Фед, ако не се стигне до огромна изненада в посока нагоре или надолу, особено като се има предвид, че през последните седмици представители на Фед изразиха мнение, че предстоят още повишения на лихвените проценти, обяснява Джеймс Раган, директор на отдел "Изследване на управлението на благосъстоянието" в DA Davidson.

Това не означава, че инвеститорите трябва да очакват безкрайни повишения на лихвите от страна на Фед.

"Продължаваме да очакваме, че Фед скоро ще достигне крайната граница на лихвените проценти, финализирайки най-агресивната си кампания за затягане от поколения насам", смята Кандис Це, глобален ръководител на отдела за стратегически консултантски решения в Goldman Sachs Asset Management.

Докладът за индекса на производствените цени за юни се очаква да излезе в четвъртък.

Американските акции се повишиха в първата сесия за юлиАкциите на Tesla и други производители на електомобили отбелязаха ръстове след оптимистичните данни за доставките

Междувременно, вероятността от евентуална стачка на UPS става все по-реалистична за американците, отбелязва CNN.

UPS и профсъюзът Teamsters водят преговори. Ако не бъде постигнато споразумение, 340 000 служители на Teamsters ще стачкуват на 1 август. Подобно събитие може да нанесе сериозни щети на икономиката на САЩ.

UPS превозва в камионите си 6% от Брутния вътрешен продукт на страната. Миналата година компанията е превозвала средно по 20,8 млн. американски пратки на ден, а през тази година броят им е намалял съвсем малко.

С други думи, услугите на компанията са от решаващо значение за поддържане на безпроблемното движение на веригите за доставки, които претърпяха огромни затруднения в разгара на пандемията.

Пазарното рали в САЩ опроверга всички очаквания, но перспективите са неясниТези, които останаха извън пазарите в първата половина на 2023 г., страхувайки се от нови разпродажби, пропуснаха стабилни печалби

Една стачка би могла да върне проблемите, които бяха толкова видими само преди няколко години, включително забавяне на доставките и по-високи цени.

Администрацията на американския президент Джо Байдън следи преговорите между двете страни като "признание за ролята, която UPS играе в нашата икономика, и за важната работа, която работниците на UPS свършиха по време на пандемията и продължават да вършат днес", заяви в петък пред CNN изпълняващата длъжността министър на труда Джули Су.

Но компанията и профсъюзът скъсаха отношенията си миналата седмица, като и двете страни твърдяха, че другата страна си е тръгнала от масата за преговори.

Какво ще се случи сега и как най-лошият сценарий за стачка ще се отрази на американския пазар – предстои да разберем.