Бързото покачване на акциите на няколко големи технологични компании тази година кара Nasdaq да направи необичайни корекции на популярния си индекс, съобщава CNBC.

На 7 юли бе обявено намерението за специален ребаланс на индекса Nasdaq 100 с цел преразпределяне на тежестта на членовете на индекса.

Решението ще влезе в сила преди отварянето на пазара на 24 юли.

Индексът Nasdaq 100 включва сто от най-големите нефинансови компании, които се търгуват на борсата. Той се е повишил с около 37% от началото на 2023 г. до момента, доста над S&P 500 и Dow Jones Industrial Average.

Пазарното рали в САЩ опроверга всички очаквания, но перспективите са неясниТези, които останаха извън пазарите в първата половина на 2023 г., страхувайки се от нови разпродажби, пропуснаха стабилни печалби

След ралито на акциите на най-големите технологични компании, на което се дължи огромна част от печалбите на по-широкия пазар през 2023 г., от Nasdaq заявиха, че може да се използва специален ребаланс за „преодоляване на свръхконцентрацията в индекса чрез преразпределяне на теглата“. Това би трябвало да подпомогне по-малките участници в индекса.

Според методологията на Nasdaq, ребаланс може да се приложи, за да се намали влиянието на акциите на петте най-големи компании под комбинирано тегло от 40%.

Те изглежда надхвърлят този праг в момента, според фонда Invesco QQQ, който проследява индекса, като Microsoft представлява 12,67%, Apple - 12,31%. Nvidia - 6,97%, Amazon - 6,73%, а Tesla - 4,41%.

Трите най-големи позиции - Microsoft, Apple и Nvidia – всъщност представляват повече от 30% взети заедно, според данните на Invesco QQQ, тъй като цената на акциите на Nvidia почти се утрои тази година. Първите 10 компании имат общо тегло от близо 59%.

Може ли Nvidia да запази лидерството си в индустрията на AI чиповете? Все повече големи и малки компании се стремят да се възползват от възхода на инструменти като ChatGPT

„Специалният ребаланс е част от методологията Nasdaq-100 и гарантира, че фондовете за проследяване на индекса поддържат съответствие с правилата за диверсификация. Специални ребаланси на Nasdaq-100 са били извършвани през 2011 г. и 1998 г.“, каза в изявление Камерън Лиля, глобален ръководител на индексните продукти и операции в Nasdaq.