За купувачите на жилища от поколението на милениалите и по-младите Z, покупката на стартов дом може да остане в миналото.

Според данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ, близо 40% от американците на възраст между 25 и 44 години, които са закупили жилища миналата година, планират да останат в тях 16 или повече години.

При купувачите на жилища на възраст между 18 и 24 години този процент нараства до 48%.

Стартовото жилище обикновено е първото жилище, което човек или семейство може да закупи. Обикновено това е по-малко и по-евтино жилище, в което собственикът живее само за около три до седем години, докато спестява за своя "дом завинаги", обяснява CNBC.

Но концепцията за закупуване на жилище на начално ниво, което бързо повишава стойността си, за да може да се продаде след около пет години, изглежда е излязла от употреба, казва Джесика Лауц, заместник главен икономист и вицепрезидент по изследванията на NAR, пред CNBC.

Това се дължи най-вече на факта, че тези, които са успели да закупят жилище миналата година, вероятно са си осигурили нисък лихвен процент по ипотечните кредити.

Средният лихвен процент за 30-годишна фиксирана ипотека е бил около 5,7% на 30 юни 2022 г., според Freddie Mac. На 6 юли 2023 г. средният лихвен процент е около 6,8%.

Пазарът на имоти в САЩ е полудял и няма да се нормализира скороЦените остават упорито високи, а несъответстващата динамика на търсенето и предлагането изпраща противоречиви сигнали

Много собственици на жилища имат дори по-ниски лихвени проценти.

Почти две трети от всички собственици на жилища имат лихвени проценти по ипотечни кредити на или под 4%, според Black Knight, компания за ипотечен софтуер и анализи.

"За съжаление много потенциални продавачи напуснаха пазара тази пролет, което концентрира търсенето върху малкото оферти, които се появяват на пазара и стимулира ръста на цените, особено на по-достъпните и добре представени жилища", обяснява Джеф Тъкър, старши икономист на Zillow.

Според данни на Zillow, предоставени на CNBC, към май типичният стартов дом е струвал около 179 407 долара в цялата страна. Zillow определя стартовия дом като такъв, който обикновено има една до две спални, една баня, около 750 до 1250 кв. м площ и обикновено се намира в предградие.

Но става все по-трудно да се намерят такива жилища.

Само около 11% от жилищата, продадени през първото тримесечие на 2023 г., са били на цена под 300 000 долара, според данните в САЩ за продажбите на нови жилища. През април средното ново жилище е продадено за около 501 000 долара, а средната цена на новото жилище е 420 800 долара.

По-високите цени могат да означават по-големи първоначални вноски, чието спестяване може да отнеме повече време, допълва Лауц. В тази връзка средната възраст на купувачите на жилища се е повишила от 33 години през 2022 г. на 36 години тази година, според данните на NAR, което е най-високата възраст досега.

Поколението Z и милениалите са спестовници. Бумърите си живеят животаВъзрастните поколения харчат на воля за ресторанти, хотели и пътувания

Това не означава, че настоящите пазарни условия възпират купувачите на жилища.

"Въпреки че лихвените проценти са толкова високи, все още се наблюдават ситуации на многобройни оферти само поради липсата на предлагане", казва Лауц.

Младите хора са сред тези, които искат да купуват. Но изглежда, че се интересуват от по-дългосрочни покупки, а не от стартов дом, който ще продадат след няколко години.

Около 56% от представителите на поколението Z и на милениалите, които се надяват да притежават жилище, планират да го закупят през следващите две години, според доклада "2023 Homebuyer Insights Report" на Bank of America.

За първи път миналата година собствениците на жилища от поколението на хилядолетието са повече от наемателите, според данни от преброяването на населението в САЩ.

През 2017 г. малко над 11 млн. милениали са притежавали жилища, според анализ на RentCafe. Но между 2017 г. и 2022 г. броят им се е увеличил с 64% до 18,2 млн. души.

Пазарът на имоти в САЩ е в колапс, предупреди МъскСпоред него, търговските недвижими имоти са

За милениалите и поколението Z, които все още не са станали собственици на жилища, е ясно едно: няма такова нещо като идеално време.

Въпреки че някои потенциални купувачи на жилища може да изчакват пазара да се охлади, не е сигурно дали е по-добре да се забавят или да продължат напред и да закупят жилище, казва Лауц. "Това е изключително лично решение", допълва тя.

Според нея, най-голямата заблуда относно закупуването на жилище е убеждението, че не можете да го направите.

"Много хора се чувстват обезкуражени от пазара на жилища, но аз бих казала, че трябва да се разгледат възможностите за ниска първоначална вноска. Мнозина смятат, че за първоначалната вноска са необходими 20%, докато типичната първоначална вноска е значително по-малка от тази за купувач, който купува жилище за първи път.", обяснява експертът.