Устойчивото бъдеще изисква нови перспективи за развитието на всеки бизнес и прилагане на различни модели на организация и работа. Въвличането на редица зелени технологии, еко иновации и още по-отговорно поведение са гарант за успеха на всеки собственик. Обръщайки поглед и към ежедневната оперативна дейност – използването на възобновяеми енергийни източници както от домакинствата, така и за нуждите на всеки бизнес, е от решаващо значение, за да се случи промяната, към която се стремим. Защото слънчевата енергия е ключът към бъдещето и има важна роля за декарбонизацията на цялото общество.

А всяко усилие има съществен принос в общата картина

Фотоволтаичната централа за собствено производство е една от най-екологичните технологии, както и едно от значимите решения за устойчиво развитие. Освен екологичните предимства, които предоставя, може да спомогне за намаляване на въглеродния отпечатък на бизнеса, както и за по-голяма предвидимост на разходите за електроенергия. И въпреки че инвестицията предполага по-висок начален капитал, на пазара на финансови услуги съществува решение, което подкрепя компаниите в мисията им за енергийна ефективност.

С предложението за „Зелен кредит“ за корпоративни клиенти от Пощенска банка бизнесът получава възможност за финансиране до 90% от проектните разходи за изграждане на фотоволтаични инсталации, с максимална инсталирана мощност до 2 mWh, за собствено потребление, при максимален размер до 2 млн. евро и размер на собствено участие – минимум 10% от разходите по реализация на проекта. Дългият срок на изплащане, а именно – до 12 години след въвеждане в експлоатация на обекта, в допълнение към гратисния период до 18 месеца, необходим за завършване на проекта, осигурява по-голяма гъвкавост в планирането на бюджета. При заявяване на желанието за финансиране на соларен проект, кандидатът получава възможност да се възползва от атрактивните условия на Пощенска банка, тъй като устойчивото финансиране е сред основните приоритети в политиката на кредитната институция. Пощенска банка финансира и соларни проекти с посочените по-горе параметри, когато електрическата енергия бъде насочена за продажба към трети страни на пазара.

Когато се довериш на партньор, с който споделяте обща мисия – нещата се случват плавно

Като отговорна институция и водещ фактор в нововъведенията и формирането на тенденциите в банковия сектор в България, Пощенска банка отчита значението на екологичните и климатичните аспекти от дейността си в процеса на вземането на ключови управленски решения. Работейки с визия за бъдещето на цялото общество, банката се ангажира със стратегическа визия, в която развива своите ESG политики и ги превръща в реални действия в подкрепа на своите клиенти и партньори. Освен това, в рамките на организационната си структура, банката има Зелен борд и звено „Екологичен офис“, които работят за защита на околната среда както по отношение на ограничаването на ресурсите, използвани на вътрешно ниво, така и спрямо своята финансираща дейност.

Повече информация относно зеления кредит за корпоративни клиенти от Пощенска банка, както и всички условия по кандидатстване, са достъпни онлайн на www.postbank.bg, както и във всеки един от Бизнес центровете Корпоративно банкиране в страната.