„Кои са 5-те компании, за които искате да работите най-много?“

С този въпрос агенцията за развитие на работодателски марки Universum се обръща към хиляди студенти, изучаващи бизнес специалности, в проучване, проведено между септември 2022 г. до март 2023 г.

Ето кои са 20-те най-добри работни места, според анкетата на Universum - и какви са промените спрямо избора на студентите през 2022 г.


20. Coca-Cola


Компанията се изкачва с 12 места в класацията спрямо миналата година, когато е била на 32-ро място. В тазгодишното проучване се оказва, че 4,13% от анкетираните студенти я виждат като идеален работодател.


19. Delta Air Lines


През 2022 г. компанията е била на 23-то място, изкачвайки се сега с 4 позиции, като 4,26% от студентите, изучаващи бизнес, искат да работят за нея.


18. Федерално бюро за разследване


ФБР тази година пада с 4 позиции надолу в класацията. 4,31% от респондентите са посочили институцията като идеално място за работа.

25-те компании с най-високи заплати, бонуси и придобивкиСправедливото заплащане винаги е било важен фактор, но за да наемат и задържат най-добрите таланти днес, компаниите трябва да осигурят конкурентен пакет от стимули

17. Ernst & Young


5,21% от студентите виждат одиторската компания като техния идеален работодател. През 2022 г. E&Y е била на 15-о място.


16. Nintendo


Компанията за потребителска електроника се изкачва с 6 позиции от 22-ро място миналата година, като за нея биха работили 5,47% от анкетираните студенти.


15. Bank of America


5,56% от студентите биха работили за една от най-големите банки в САЩ, според проучването на Universum. Миналата година Bank of America е била на 18-о място.


3 от 4 мениджъри смятат, че с поколението Z се работи най-трудноМладите служители се нуждаят от свръхкомуникация, тъй като са прекарали повечето време от колежа зад лаптопите

14. Patagonia


Компанията е предпочетена от 5,78% от студентите, изкачвайки се с 6 позиции нагоре, след като през 2022 г. се класира на 20-място.


13. Tesla


5,96% от студентите виждат Илон Мъск като своя идеален работодател. През 2022 г. обаче компанията е била доста по-напред в класацията – на седмо място.


12. Morgan Stanley


Банката се изкачва с една позиция нагоре спрямо миналата година. Атрактивна е за 6,75% от анкетираните студенти.


Morgan Stanley: AI e революция в инвестирането, но няма да замени хората72% от инвеститорите смятат, че AI ще бъде революционен за финансовите услуги инструмент, показва проучване на Morgan Stanley

11. Deloitte


6,85% от респондентите виждат одиторската компания като свое идеално работно място. Миналата година Deloitte е била с една позиция надолу в класацията.


10. Microsoft


8,28% от студентите, изучаващи бизнес, са посочили Microsoft като идеален работодател. Миналата година компанията е била на 11-о място.


9. Amazon


Компанията печели една позиция спрямо миналата година, като е предпочитана от 8,41% от анкетираните студенти.


Инвестирането в мениджъри на средно ниво се отплаща - буквалноНово изследване на McKinsey показва, че наличието на повече високоефективни мениджъри на средно ниво води до много по-добри финансови резултати

8. The Walt Disney


9,69% от студентите предпочитат компанията за свой работодател. През 2022 г. Disney е била доста по-нагоре – на четвърто място.


7. Netflix


9,80% от анкетираните виждат Netflix като идеален работодател. През 2022 г. стрийминг платформата е била на шесто място.


6. Nike


Производителят на спортни стоки е избран от 10,20% от студентите, изкачвайки се с две позиции нагоре спрямо миналата година.


Най-добре платените бизнес лидери невинаги управляват най-големите компанииГлавните изпълнителни директори на Pinterest, Peloton и Hertz изпреварват Тим Кук от Apple и стотици други лидери на по-големи компании

5. Spotify


10,30% от анкетираните са посочили музикалната стрийминг платформа като идеален работодател. През 2022 г. Spotify се класира на девето място.


4. Goldman Sachs


11,14% от студентите по бизнес са посочили Goldman Sachs като идеалното работно място. През 2022 г. банката се класира на пето място.


3. Apple


Apple пада от номер 2 през 2022 г. на номер 3 тази година, като 13.83% от студентите по бизнес смятат технологичната компания за едно от идеалните места за работа, спрямо около 16% миналата година.


2. JPMorgan Chase


13,95% от студентите харесват управляваната от Джейми Даймън банка, която през 2022 г. е била на трето място.


1. Google


За студентите по бизнес Google е най-добрият работодател за втора поредна година, като компанията е избрана от 14,89% от анкетираните.