Goldman Sachs отчете значително по-ниска печалба за второто тримесечие на 2023 г., засегната от спада в потребителското банкиране и управлението на активи.

В сряда банката съобщи, че печалбата ѝ за тримесечието е 1,22 милиарда долара, което е спад от 58% на годишна база.

Това възлиза на 3,08 долара на акция – под очакваните от анализатори, анкетирани от FactSet, 3,16 долара на акция.

Приходите са в размер на 10,9 милиарда долара, което е с 8% по-малко от преди година, надхвърляйки очакваните от анализаторите 10,61 милиарда долара.

Goldman е единствената сред големите американски банки, която не отговаря на очакванията за печалба на акция. И докато Citigroup и Morgan Stanley също отчитат намаления на печалбите, Goldman е с най-големия спад.

JPMorgan и Wells Fargo отчетоха по-високи печалби за второто тримесечие, стимулирани от големите потребителски подразделения, припомня The Wall Street Journal.

Акциите на Goldman паднаха с 0,7% в началото на американската търговия.

Печалбите на големите банки в САЩ показват признаци на меко приземяванеПотребителите и бизнесът продължават да харчат и да вземат заеми дори след светкавичното покачване на лихвените проценти

Приходите на банката от инвестиционно банкиране са паднали с 20%. То е почти без промяна при Morgan Stanley, но спада при JPMorgan и Citigroup.

Приходите от търговско банкиране на Goldman са паднали с 14%. Те намаляват при Morgan Stanley, JPMorgan и Citigroup.

Възвръщаемостта на капитала на Goldman пада до 4% от 11,6% през последното тримесечие и 10,6% година по-рано.

Пропуснатите печалби и спадът на възвръщаемостта на собствения капитал отразяват предизвикателствата, пред които Goldman се изправя, докато се опитва да преразгледа две области от бизнеса си – оттеглянето от някогашните амбициозни усилия за потребителско кредитиране и промяна на модела за управление на активи.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Дейвид Соломон Goldman променя модела на бизнеса с управление на активи, за да го направи по-малко капиталоемък.

Забавянето на инвестиционното банкиране, което започна миналата година, продължава по-дълго, отколкото много банкери очакваха. По-високите лихвени проценти и опасенията за възможна рецесия пречат на много корпоративни ръководители да сключват сделки или да извеждат компаниите си на борсата.

Goldman наскоро проведе и своя трети кръг от съкращения на служители, започнали през септември.

Почти всяко подразделение на Goldman е намалило разходите тази година, включително за пътувания и събития за клиенти, съобщи наскоро WSJ.