Американските акции се повишиха в понеделник, следвайки инерцията от окуражаващите данни от миналата седмица за инфлацията и печалбите на големите банки.

Първоначално колебливи заради данните, показващи, че китайската икономика е нараснала съвсем леко през второто тримесечие, борсовите индекси в САЩ бързо набраха сила и надградиха печалбите с напредването на деня.

Dow Jones Industrial Average добави 0,2%, или около 76 пункта. S&P 500 се покачи с 0,4%, а технологичният Nasdaq Composite напредна с 0,9%.

Акциите получиха тласък миналата седмица, след като нови данни показаха, че индексът на потребителските цени е нараснал по-малко от очакваното през юни. Този доклад беше последван от обнадеждаващи данни за производствените цени. В петък три от най-големите банки в САЩ отчетоха по-добри от очакваните печалби, подкрепени от устойчивите потребителски заеми.

Печалбите на големите банки в САЩ показват признаци на меко приземяванеПотребителите и бизнесът продължават да харчат и да вземат заеми дори след светкавичното покачване на лихвените проценти

Въпреки че не се очаква по-малките и средните кредитори да покажат толкова силни резултати, компаниите от банковия сектор помогнаха за повишаване на индексите в понеделник, посочва The Wall Street Journal.

Акциите на Wells Fargo, която в петък отчете 57% скок на печалбата през второто тримесечие на годишна база, се повишиха с 2,7%. JPMorgan Chase спечели 2,4%. Регионалният банков индекс KBW Nasdaq се покачи с 2%.

Акциите на компаниите в телекомуникациите паднаха рязко за втора поредна сесия, достигайки многогодишни дъна, на фона на продължаващите последици от разследването на The Wall Street Journal за токсични оловни кабели, оставени от компаниите.

Акциите на AT&T потънаха с 6,7% до $13,53, най-ниското им затваряне от 1993 г. насам, а акциите на Verizon паднаха със 7,5% до $31,46, най-ниското им ниво от 2010 г. Спадовете следват искания на екологични групи Агенцията за опазване на околната среда да осигури „незабавно премахване“ на всички изоставени оловни кабели, окачени на стълбове.

Слаб растеж за икономиката на Китай през второто тримесечие на 2023 г.Повече от една пета от китайците на възраст от 16 до 24 години са без работа Слабите данни за китайската икономика от понеделник оказаха по-голямо влияние върху цените на петрола, като суровият петрол в САЩ падна с 1,7% до 74,15 долара за барел.

Данните от Китай също така повлякоха надолу борсовите индекси извън САЩ, като Shanghai Composite падна с 0,9%, а Stoxx Europe 600 се понижи с 0,6%.

На пазара на облигации доходността на референтните 10-годишни съкровищни бонове на САЩ се установи на 3,796%, спад от 3,818% в петък. Доходността, която пада, когато цените на облигациите се покачват, се понижи след публикуване на китайските данни, но възстанови част от спадовете си в търговията в САЩ, което се дължи отчасти на солидните данни за производствената активност в щата Ню Йорк, посочва WSJ.

Ралито на Уолстрийт вече не зависи само от Великолепната седморкаТрябва да се премахнат печалбите на 50-те най-добри акции в S&P 500, за да спре ралито на индекса тази година

Въпреки обнадеждаващите икономически данни напоследък, някои инвеститори остават предпазливи. Очаква се Федералният резерв да продължи да повишава лихвените проценти на срещата си следващата седмица, което може да има лош ефект върху икономиката.

Според други анализатори обаче все още има място за растеж на акциите, ако инфлацията продължи да намалява.

Инвеститорите също така ще следят отблизо данните за приходите на компаниите за второто тримесечие през следващите седмици, наблюдавайки как отделните акции реагират на по-добри от очакваното резултати.

Няколко големи компании, сред които Tesla, Netflix, Goldman Sachs, Bank of America и United Airlines, ще публикуват отчети за приходите си тази седмица. Очаква се и доклада за продажбите на дребно в САЩ.