Общинският съвет на Амстердам прие предложение за забрана на "замърсяващите" круизни кораби като част от новите мерки за ограничаване на свръхтуризма.

Говорител на заместник-кмета на Амстердам Хестер ван Бурен, който отговаря за пристанището, заяви пред CNN, че терминалът за круизни кораби ще бъде закрит.

Според говорителя обаче, община Амстердам първо трябва да проучи как да приложи предложението.

Това ще включва обсъждания с управителите на канала в Северно море, със съветите на другите градове по канала и с нидерландското правителство.

Лявоцентристката партия D66, която участва в съвета, заяви, че предложението е "прието с ясно мнозинство". Председателят на партия D66 Илана Рудеркерк подчерта, че "замърсяващите круизни кораби не се вписват в устойчивите амбиции" на Амстердам.

"Круизните кораби в сърцето на града не се вписват в целта да намалим броя на туристите", добави Рудеркерк.

На Амстердам му писна от купонясващи туристи и има ново послание към тяхЕдна от най-популярните европейски дестинации предприема стъпки, за да обезсърчи посетителите, които се интересуват от канабиса и квартала на червените фенери

Очаква се тази година Амстердам да посрещне над 18 милиона посетители с нощувки. До 2025 г. този брой може да достигне 23 милиона плюс още 24-25 милиона на еднодневни посещения.

Съгласно наредба от 2021 г., наречена "Туризмът в Амстердам в равновесие", когато броят на посетителите с нощувка достигне 18 милиона, съветът е "длъжен да се намеси", отбелязва CNN.

По-рано тази година градът стартира кампания за обновяване на подхода към туризма, включваща основно меки, предназначени за британските туристи, идващи на ергенски партита.

Онлайн кампанията "Стойте далеч" имаше за цел да възпре младите британци, които планират да посетят Амстердам, за да се развихрят и "подивеят", като предупреди посетителите на възраст между 18 и 35 години за последиците от прекаляването с алкохол, приемането на наркотици или антисоциалното поведение.

Тази година Амстердам обяви, че ще забрани употребата на марихуана на улицата и ще предприеме нови стъпки за възпиране на употребата на алкохол в квартала на червените фенери - традиционния център на законната проституция в града.

Това се случи след като през 2019 г. градът обяви, че ще прекрати обиколките в квартала на червените фенери, позовавайки се на опасения, че секс работниците ще бъдат третирани като туристическа атракция.

И столицата на потреблението на кокаин в Европа е...Антверпен е пълен с кокаин - поне според анализа на отпадъчните води в града

В стремежа си да "ограничи туризма и да предотврати неудобствата" Амстердам също така планира да ограничи речните круизи, да превърне хотелите в офиси и да наложи по-ранно затваряне на баровете и клубовете.

Малко вероятно обаче е градът да се превърне в зона, свободна от круизи в скоро време, заяви говорителят на заместник-кмета, като призна, че предложението ще "отнеме известно време" за изпълнение.