Неочакваният скок в икономиката на САЩ се дължи на икономическата политика на президента Джо Байдън, по-известна като Байдъномика.

Тази оценка дават от Morgan Stanley, като допълват, че банката ще направи "значителна възходяща ревизия" на своите оценки за брутния вътрешен продукт на САЩ, съобщава CNBC.

Законът на Байдън за инвестиции в инфраструктура и работни места "стимулира бум в мащабната инфраструктура", пише Елън Зентнър, главен икономист за САЩ в Morgan Stanley. В допълнение към инфраструктурата, "производственото строителство също показва висок темп на развитие", допълва тя.

В резултат на тези неочаквани увеличения Morgan Stanley прогнозира 1,9% ръст на БВП за първата половина на тази година. Това е почти четири пъти повече от предишната прогноза на банката за 0,5%.

"Икономиката през първата половина на годината расте много по-силно, отколкото очаквахме, което ни прави още по-уверени за за меко приземяване", пише Зентнър.

Анализаторите удвоиха първоначалната си оценка за растежа на БВП през четвъртото тримесечие - от 0,6% на 1,3%. В перспектива до следващата година те повишиха прогнозата си за реалния БВП през 2024 г. с една десета от процента до 1,4%, допълват от CNBC.

HSBC: В САЩ предстои рецесия тази година, в Европа - през 2024 г.Според HSBC Asset Management макар и някои части от икономиката да са останали устойчиви досега, в момента балансът на рисковете

Ревизията на Morgan Stanley идва в ключов момент за Белия дом. Президентът Джо Байдън прекарва лятото в обиколка на страната и изтъкване на икономическите си постижения.

"Заедно ние преобразяваме страната не само чрез работни места и производство, но и чрез възстановяване на инфраструктурата ни", заяви Байдън през седмицата по време на посещение в корабостроителница във Филаделфия.

Белият дом определи формулата му за икономически растеж като "Байдъномика" – фраза, използвана първоначално от републиканците, за да се подиграят на президента, който прие този термин като израз на почит.

Защо американските избиратели не са влюбени в Байдъномиката Законодателните победи в областта на инфраструктурата и индустриалната политика са засенчени от инфлационния махмурлук на стимули, пандемия и война

Байдън заложи на "Байдъномика"-та и кандидатурата си за преизбиране през 2024 г., залагайки на силния икономически растеж.

Това обаче може да се окаже рисковано.

Последното общоамериканско икономическо проучване на CNBC установи, че само 37% от анкетираните одобряват модела на Байдън за икономиката, а 58% не. Едва 20% от американците са съгласни, че икономиката е отлична или добра, докато цели 79% са на мнение, че тя е справедлива или по-скоро слаба, установи проучването на CNBC.

Републиканците се възползваха от икономическия песимизъм на електората, за да твърдят, че Байдън пренебрегва продължаващите предизвикателства на обикновените американци, свързани с високите лихвени проценти и инфлацията, която спада, но все още е над нивата отпреди пандемията.

"Байдъномиката е сляпа вяра в правителствените разходи и регулации", заяви председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти. "Това е икономическа катастрофа, в която правителството причинява десетилетия висока инфлация, високи цени на бензина, по-ниски заплати и несигурност, която оставя Америка в по-лошо положение.", допълни той.

Синдикат превръща е-субсидиите в политически проблем за Байдън Стачка на близо 50 000 членове на профсъюза UAW през 2019 г. струваше на GM близо 3 млрд. долара

Остават още 16 месеца, преди американците да гласуват за президент, а политическата съдба на Байдън изглежда се подобрява заедно с икономиката.

"Този доклад потвърждава това, което отдавна казваме: нашата силна и устойчива икономика е Байдъномика в действие", заяви помощник прессекретарят на Белия дом пред CNBC.

"Икономическата програма на президента стимулира инвестициите в производството и инфраструктурата, които създават работни места и подкрепят работниците.", категорични са от Белия дом.