Според резултатите от ново проучване критична система от океански течения може да се срине много по-рано от очакваното в резултат на задълбочаващата се извънредна ситуация с климата, което може да доведе до хаос в целия свят.

Според анализ, публикуван във вторник в Nature Communications, Атлантическата меридионална циркулация (AMOC), част от която е Гълфстрийм, може да се срине около средата на века или дори още през 2025 г.

Климатолози, които не са участвали в проучването, признават, че течението е станало по-нестабилно, но призовават към известна предпазливост при анализа на резултатите от изследването.

AMOC действа като конвейер от течения, които пренасят топли води от север на юг и обратно в дълъг и сравнително бавен цикъл в Атлантическия океан. Циркулацията пренася и хранителни вещества, необходими за поддържане на живота в океана.

Учени: Това ще е най-хладното лято, ако не спрем нагряването на планетата
По-известен участък от тази циркулация е Гълфстрийм - течение, задвижвано от вятъра, което поддържа топлината в големи части на Европа и по източното крайбрежие на Флорида, според Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA).

От NOAA твърдят, че Англия би имала "много по-студен климат", ако не бяха топлите води на Гълфстрийм, a прогнозираният срив на АМОК се разглежда като сериозен проблем, тъй като той е признат за един от най-важните елементи в климатичната система на Земята.

Изследването на учени от Университета в Копенхаген използва данни за температурата на морската повърхност от 1870 г. като косвен показател за промените в теченията на Гълфстрийм през годините, след което екстраполира данните, за да прецени кога може да настъпи критичната точка.

Учените и преди са алармирали за проучвания, показващи бързо забавяне на AMOC.

Когато Ел Ниньо добави гориво към огъня: Рекордни жеги, наводнения и пожариМинлият месец е бил най-горещият юни в 174-годишните данни, поддържани от Националната администрация за океаните и атмосферата
При все това Междуправителствената експертна група по изменението на климата към ООН оценява, че няма вероятност течението Гълфстрийм да се срине през този век, като очаква то да "отслабне, но да не спре".

"Това изследване подчертава, че северноатлантическата циркулация показва признаци на нестабилност, което може да означава, че може да настъпи колапс, който да има сериозни последици за климата", казва Андрю Уотсън, професор в Университета в Ексетър. "Нестабилността би могла да бъде и по-малко драматична - не пълно спиране, а промяна в местата на образуване на дълбоки води".

Друг професор е на мнение, че Гълфстрийм губи стабилност, но не е съгласен с резултата от изследването, заявявайки, че несигурността е "твърде голяма", за да се прогнозира надеждно моментът на преобръщане.

"Несигурностите в силно опростените от авторите допускания за модела са твърде високи", казва Никлас Бурс, професор по моделиране на земната система в Техническия университет в Мюнхен.

Независимо от това внимателната оценка на течението продължава да е приоритет за научната общност.

"Сривът на АМОК би бил катастрофален", казва Джонатан Бамбер, директор на Бристолския глациологически център към Бристолския университет. "Това изследване подчертава колко е важно да продължим да наблюдаваме промените на АМОК и да подобрим разбирането си за неговата стабилност при днешните и бъдещите климатични условия."