Някои от най-големите европейски банки заделят повече парични средства за покриване на потенциални загуби по заеми, тъй като повишаването на лихвените проценти увеличава натиска върху кредитополучателите.

Базираната в Обединеното кралство Barclays е заделила 896 млн. паунда (1,2 млрд. долара) през първата половина на тази година за покриване на евентуални неизпълнения на задължения от страна на кредитополучатели, което е над два пъти повече от сумата за същия период на миналата година, съобщават от банката, цитирани от CNN.

Засега има "ограничени признаци на стрес" в кредитните портфейли на банката, заявява Анна Крос, финансов директор на Barclays.

Гаранциите за кредитни загуби в Deutsche Bank са скочили със 72% до 401 млн. евро (446 млн. долара) през второто тримесечие, съобщават и от най-големия германски кредитор. В отчета за приходите си банката също така изразява предпазливост по отношение на загубите по кредити за цялата година, като се позова на "несигурната макроикономическа среда".

Влошаването на бизнес средата в еврозоната поражда още опасения от рецесияБизнес активността в блока се е свила много повече от очакваното през юли
Испанската Santander също заявява, че е увеличила обезпечението си за кредитни загуби с 21% през първата половина на годината в сравнение с първата половина на 2022 г.

Инфлацията на потребителските цени в Европа, макар и намаляваща, остава висока, което натежава върху финансите на домакинствата. Междувременно повишаването на лихвените проценти от Европейската централна банка и Английската централна банка затруднява икономическата активност, като 20-те държави, които използват еврото, вече са в рецесия, добавя CNN.

Йонас Голтерман, заместник-главен икономист по пазарните въпроси в Capital Economics, заявява пред медията, че е най-притеснен от възможността за загуби по банковите кредити в сектора на търговските недвижими имоти.

"Секторът наистина се бори да рефинансира заемите си при по-високи лихвени проценти и това води до големи обезценки за инвеститорите в недвижими имоти, които вероятно в крайна сметка ще засегнат и техните кредитори", казва той, добавяйки, че загубите по потребителските и ипотечните кредити не будят толкова голяма загриженост.

Испанските банки се представят все по-добре на стрес теста на ЕСНеблагоприятният сценарий измерва устойчивостта на банките към спад с 6% през тригодишния период до 2025 г.
"Тъй като пазарите на труда все още са в добро състояние, загубите по тези видове кредити вероятно са малко по-малко обезпокоителни в момента", смята той.

В четвъртък Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент с четвърт процентен пункт, с което референтната лихва в еврозоната достигна 3,75% - най-високата стойност от октомври 2000 г. насам.

"Краткосрочните икономически перспективи за еврозоната се влошиха, което се дължи главно на по-слабото вътрешно търсене", обяснява президентът на банката Кристин Лагард. "Високата инфлация и по-строгите условия за финансиране потискат разходите".

В Обединеното кралство Английската централна банка повиши разходите по заемите до 5% през юни, което е най-високото ниво от април 2008 г. насам. Това доведе до повишаване на цената на ипотечните кредити - средният лихвен процент по двугодишна ипотека с фиксирана лихва в Обединеното кралство възлиза на 6,83%, сочат данни на уебсайта за сравняване на продукти Moneyfacts. Това е увеличение спрямо 3,94% преди година.

В резултат на това повече от 2 млн. британски притежатели на ипотечни кредити с фиксирана лихва са изправени пред увеличение на месечните вноски със стотици лири, когато бъдат принудени да рефинансират тази и следващата година.