Индустрията за биткойни в Русия процъфтява на фона на войната в Украйна и западните санкции.

По данни на CoinDesk производителите на хардуер се радват на бизнес с бързи темпове, а Русия внася повече машини за добив на криптовалута отколкото където и да било другаде по света.

Благодарение на евтината енергия и студеното време Русия отдавна е център за добив на биткойни, а след като Китай ги забрани през 2021 г., страната придоби още по-голям пазарен дял - всичко това продължи и в условията на война, отбелязва BusinessInsider.

Въпреки че съществува риск за чуждестранни компании, които установяват дейността си в Русия, условията и подобряващата се икономика са привлекателни като магният, обясниха ръководители на блокчейн компании по време на фестивала Consensus 2023 на CoinDesk.

Войната в Украйна се пренесе и в света на криптовалутитеВ опит да затвори и това кранче ЕС се готви да затегне допълнително регулациите за криптовалутен обмен с участието на руснаци

Засиленият регулаторен контрол и данъците в САЩ и други страни също отблъснаха инвеститорите от възможностите на Запад и ги насочиха към страната на Владимир Путин.

"През 2022 г. Русия трябваше да пренасочи енергийния си поток от ЕС и тъй като остана с голям излишен капацитет, добивът на биткойни може да стане нейния нов клиент", пише в доклад на компанията Cryptocurrency Mining Group. Тъй като евтината енергия е основен фактор за печалбите от добива, регионът изглежда готов да се развива и да привлича повече бизнес.

Русия обмисля да приема и биткойни срещу петрол и природен газСпоред Павел Завални, ръководител на енергийния комитет на Държавната дума на Русия, на

Според източници на CoinDesk, производителите Bitmain и MicroBT са активни и участват на руския пазар, като Bitmain посочва офис в Москва на своя уебсайт. Според доклада и двете компании предлагат ремонтни услуги за местните миньори в Русия.

Междувременно анализатори допускат, че е възможно санкциите заради войната в Украйна да са осигурили благоденствие за криптоиндустрията. Първо, добивът на биткойни предлага различен източник на приходи за производителите на електроенергия, които са затруднени от отслабващата икономика. И второ – секторът улеснява обмяната на рубли за биткойни, които се приемат в световен мащаб, за разлика от местната валута на Русия, допълват анализатори.