Ако искате да изпратите имейл до колега и да си гарантирате, че той ще бъде отворен, най-добре е да го направите в неделя следобед, сочи ново проучване на Axios HQ, компания за комуникационен софтуер, която се отдели от Axios, цитирана от Fast Company.

Тя анализира резултатите от 8,7 милиона изпратени през нейната платформа имейли и установява, че служебните съобщения, изпратени между 15 и 18 ч. в неделя, имат най-висока средна честота на отваряне - 94%. Следващата най-висока стойност е в неделя от 18 до 21 ч., с процент на отваряне 86%.

Като цяло неделя и понеделник се оказват най-добрите дни за четене на имейли от страна на колегите ви, със средна честота на отваряне 54%. Във вторник и сряда тя спада до 52%, след което спадът продължава и в четвъртък и петък (съответно до 47% и 49%), преди да достигне най-ниската си стойност от 31% в събота. Процентът на отворените писма също е много по-висок от 3 до 6 ч. сутринта през работната седмица (70%), отколкото следобед и вечер.

Axios HQ предполага, че неделя е добро време за кореспонденция, отчасти защото нямате толкова голяма конкуренция в пощенската кутия на получателя. Но първото място на неделята може да се дължи и на преминаването към хибридни и гъвкави работни графици след пандемията.

Google актуализира Gmail пощата с AI, за да я направи много по-бързаТърсенето на имейл от шефа ви, адрес на стар приятел или бордната карта за самолетния ви полет вече ще става много по-бързо
Вместо да се придържат към графика от понеделник до петък от 9 до 5, много дистанционни служители предпочитат да наваксат през почивните дни в замяна на ходене на фитнес или ангажименти с децата си в традиционните рамки на работната седмица.

През март The Wall Street Journal съобщава, че към днешна дата хората работят средно по 6,6 часа всеки уикенд, което е с 5% повече в сравнение с 2021 г., когато е бил разгарът на пандемията. Въпреки това, макар че работата през почивните дни може да изглежда като добър начин да наваксаме изоставането си от предходната седмица или да се подготвим за предстоящата, изследване на Академията по мениджмънт твърди друго. То установява, че културата на постоянна заетост може да окаже отрицателно въздействие върху здравето на служителите и в крайна сметка да навреди на изпълнението на техните задължения, вместо да им помогне.

А ако сте ръководител, изпращането на имейли през уикенда може да стресира служителите ви. Проучване сред работници от 2022 г. установява, че 63,3% смятат, че трябва да е незаконно работодателите да се свързват с тях извън работно време; почти същият процент - 64,2 %, обаче заявяват, че винаги отговарят, когато се свързват с тях извън работно време.

Така че, въпреки че може да получите отговор на имейла си в неделя следобед, може би е по-безопасно да изчакате да натиснете "изпрати" до понеделник сутринта, съветва Fast Company.