Технологичните гиганти Apple и Microsoft остават двете най-големи световни компании по пазарна капитализация в края на юли, след като се възползваха от тазгодишното рали на технологичните акции, съобщава Reuters.

Миналия месец Apple стана първата компания в света, която достигна пазарна стойност от 3 трилиона долара, подкрепена от надеждите за експанзията ѝ на нови пазари и очакванията за по-умерено повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Силните тримесечни печалби на компании като Alphabet, Meta Platforms, производителя на чипове Intel и производителя на оборудване за чипове Lam Research също повишават общите пазарни нагласи през миналия месец.

Пазарната капитализация на Meta, собственик на Facebook, скача с повече от 10% през юли благодарение на „розовата“ прогноза за приходите на компанията и стабилния ръст на тези от реклама през второто тримесечие.

Сезонът на печалбите заплашва ръста на акциитеИнвеститорите казват, че оптимизмът на пазарите може да се изпари, ако печалбите се свият допълнително


Microsoft също надминава прогнозите на Уолстрийт за приходите си през своето четвърто фискално тримесечие (за повечето компании второ), благодарение на ръста на бизнеса си с облачни изчисления и офис софтуер.

Иначе цената на акциите на компанията се понижават с 1,4% през юли, след като тя представи агресивен план за разходи, за да отговори на търсенето на услуги с изкуствен интелект.

Пазарната капитализация на компанията възлиза на 2,49 трилиона долара в края на юли.

Apple трябва да обяви приходите си за тримесечието април-юни в четвъртък.

Amazon, Microsoft, Samsung. Кои ще са „пазачи” на европейския цифров пазар?Изискванията на Закона за цифровите пазари на ЕС е насочен към най-големите играчи в технологичната област


"Продължаваме да сме твърдо убедени, че тази година започна нов технологичен бичи пазар, и смятаме, че златната треска на изкуствения интелект е "Момент от 1995 г.", подобен на началото на интернет, а „Момент от дот-ком балона“ от 1999/2000 г.", категоричен е анализаторът на Wedbush Дан Айвс, цитиран от информационната агенция.

Във финансовия сектор пазарната капитализация на JP Morgan Chase е нараснала с около 8,6% през миналия месец, тъй като най-големият американски кредитор спечели повече от лихвените плащания на кредитополучателите и се възползва от покупката на First Republic Bank.

Данните на Refinitiv показват, че 69% от компаниите с голяма и средна капитализация в САЩ са надминали оценките на анализаторите за печалбите през второто тримесечие досега, като технологичният сектор е отговорен за 82% от тези положителни изненади.