Продължаващата надпревара за интеграция на технологията за генеративен изкуствен интелект достига и до дигиталните асистенти - едни от първите спътници на хората, които използват AI. Такъв е случаят с Google, която работи по обновяване на своя асистент именно с изключително нашумялата през последната година технология, става ясно от вътрешен имейл, цитиран от Axios.

Вицепрезидентът на Google Assistant Пейюш Ранджан и продуктовият директор Дюк Дюкелис обясняват на служителите мотивите си, като заявяват: "Като екип трябва да се съсредоточим върху предоставянето на висококачествени, критично важни продуктови преживявания за нашите потребители. Видяхме също така дълбокия потенциал на генеративния изкуствен интелект да промени живота на хората и виждаме огромна възможност да проучим как би изглеждал един суперасистент, задвижван от най-новата технология за големи езикови модели."

Имейлът разкрива също така, че Google вече работи по подобна платформа за мобилни устройства. Не е определен график кога технологичният гигант ще интегрира тази технология в своите устройства за интелигентен дом или как точно ще изглеждат тези нови актуализации. Компанията може да използва Bard, своя чатбот с изкуствен интелект, за да разговаря с потребителите на Assistant, или да опита нещо напълно оригинално.

Технологичните гиганти са приятната изненада на фискалното тримесечиеApple и Microsoft остават двете най-големи световни компании
Но върху каквото и да работят служителите на Google, то предизвиква някои вътрешни реконфигурации, като например обединяването на екипите Surfaces и Services в един. Компанията също така освобождава "малък" брой служители, но не разкрива точната им бройка.

Meta също се включва в надпреварата

И Google не е единственият технологичен гигант, който мисли по въпроса как да се възползва по най-добрия начин от генеративния изкуствен интелект. Meta също се подготвя да пусне чатботове с изкуствен интелект и уникална индивидуалност, става ясно от материал на Financial Times.

Нещо повече - изглежда, че първият чатбот на компанията ще бъде не друг, а Ейбрахам Линкълн. Освен това Meta разработва и друга “личност”, която ще е специализирана в създаването на планове за пътувания.

Това е опит да се повиши ангажираността в платформите на Meta за социални медии, тъй като дискусиите, наподобяващи човешки разговор, обикновено са по-интересни от сухите роботизирани отговори. Компанията не е обявила коя от нейните платформи ще бъде домакин на Ейб Линкълн и неговите приятели, но според предишни новини това би трябвало да са Instagram, Messenger и WhatsApp.

Meta продължава да губи огромни суми заради метавселената Въпреки това компанията регистрира най-доброто си тримесечие от 2021 насам
Служителите на Meta наричат тези чатботове "личности" и се очаква да стартират още през септември.

Тези “личности” ще предоставят нов начин за търсене и дори ще предлагат препоръки, подобно на начина, по който работят сегашните чатботове.

FT отбелязва, че чатботовете биха могли да събират и огромни количества лични данни - нещо, от което Meta никога не се е въздържала. Идеята е, че се очаква потребителите да са много по-склонни да споделят информация с човекоподобен събеседник, отколкото с такъв, лишен от индивидуалност. А все пак по-голямата част от годишните приходи на Meta идват от реклама, което е свързано до голяма степен с данни.

Зъкърбърг вече е заявявал, че си представя бъдеще с "агенти с изкуствен интелект, които действат като асистенти, треньори или които могат да ви помогнат да взаимодействате с компании и творци". Във връзка с последното той заявява, че компанията изгражда чатботове с изкуствен интелект специално за обслужване на клиенти, както и такива, които ще се използват от служителите на Meta.

Но Meta не е първата компания, която се опитва да вкара малко индивидуалност в играта с чатботове. Стартъпът Character.ai използва големи езикови модели, за да симулира разговори с реални личности като Илон Мъск и художествени образи като Супер Марио на Nintendo например.