Deutsche Telekom, e&, Singtel и SK Telecom създават нова индустриална група, която има за цел да използва генеративния изкуствен интелект на пълни обороти, съобщава Telecoms.

Наречена Global Telco AI Alliance, тя представлява координирано усилие на четирите оператора за ускоряване на трансформацията на бизнеса им, базирана на изкуствения интелект, и за разработване на нови бизнес модели, задвижвани от технологията.

Централно място в това начинание заема платформата Telco AI Platform, която ще служи като основа както за нови услуги като чатботове и приложения, така и за подобрения на съществуващите телекомуникационни услуги. Членовете на алианса планират да създадат работна група, чиято задача ще бъде да изработи възможности за съвместни инвестиции и съвместно разработване на посочената платформа.

Членовете на алианса също така ще се подкрепят взаимно при предоставянето на услуги и приложения с изкуствен интелект на съответните пазари и ще си сътрудничат за насърчаване на растежа на телекомуникационната екосистема, базирана на изкуствен интелект.

Google, Microsoft и Meta не спират да говорят за AI. Защо Apple не го правиТрезвият подход към новата технология рязко контрастира с този на конкурентите, които при всяка възможност подклаждат вълнение и повишават очакванията
Към днешна дата единственото, което операторите са направили, е да подпишат меморандум за разбирателство, съгласно който се задължават да си сътрудничат във всички тези дейности. Церемонията по подписването се е състояла в Сеул, Южна Корея, като на нея са присъствали - лично или виртуално, главните изпълнителни директори на e&, Singtel и SK Telecom, както и членът на борда на директорите на Deutsche Telekom, отговарящ за технологиите и иновациите, Клаудия Немат.

Високите позиции на подписалите се представители на четирите телекома обаче представляват силен ангажимент към оповестените намерения, посочва Telecoms и цитира Клаудия Немат от DT, която казва:

"За да се възползваме максимално от възможностите на генеративния изкуствен интелект за нашите клиенти и нашата индустрия, искаме да разработим специфични за индустрията приложения. Особено съм доволна, че този алианс също така означава преодоляване на различията между Европа и Азия и че съвместно преследваме подход на отворени доставчици. Основаването на този алианс е важен етап за нашата индустрия."

На този етап от работата не е ясно дали операторите планират да разработят свои собствени активи с изкуствен интелект или да ги лицензират от компании като OpenAI или Google. От една страна, използването на външни доставчици, които са свършила по-голямата част от работата, предлага ефективност, но от друга - алиансът може да предпочете изкуствен интелект, специализиран в телекомуникациите, а не универсален.

Инвестициите в AI растат главоломно - златна мина или нов дот-ком балон? Анализатори се опасяват, че парите се наливат в компании, които нямат нито приходи, нито иновативен продукт, нито опит
Японският доставчик NEC показа по-рано този месец - с пускането на свой собствен голям езиков модел за предприятия на родния си пазар, че генеративният AI не е непременно запазена територия на големите технологични компании от Силициевата долина. Той също така подчерта желанието за разработване на локализиран AI за различни езици.

В тази връзка, като многонационална организация Global Telco AI Alliance ще трябва да гарантира, че всички услуги, базирани на AI, които разработва, са в състояние да отчитат културните различия. Те няма да стигнат далеч, ако техните виртуални асистенти правят препоръки, които не са съобразени с културните особености например, категорични са още от Telecoms.

В съобщението за създаване на групата не се разглеждат потенциалните етични капани, пред които може да бъде изправена тя. Макар да е сигурно, че отговорното разработване на изкуствен интелект ще бъде важно съображение за алианса, винаги е по-добре, когато компаниите го заявяват ясно.

Още повече, че дори големите технологични организации започнаха да мислят по този начин, след като миналата седмица стана ясно, че Google, Microsoft, OpenAI и самопровъзгласилата се за компания за етичен изкуствен интелект Anthropic стартираха друг алианс - Frontier Model Forum, който има за цел да ускори развитието на “отговорен изкуствен интелект в полза на човечеството”.