С избухването на пандемията през 2020 г. милиони служители по цял свят напуснаха работните си места.

Според данни на Бюрото за трудова статистика на САЩ (BLS) през 2021 г. в САЩ са напуснали още 47 милиона, а през 2022 г. 50 милиона души.

Продължаващата вълна е толкова силна, че през май 2021 г. Антъни Клоц, тогава доцент по мениджмънт в Тексаския университет A&M, създава термина "Голямото напускане", за да назове тенденцията.

Събитието беше безпрецедентно и поразително на фона на глобалната несигурност. Сега обаче икономистите твърдят, че то е приключило, съобщава BBC.

Данните за май 2023 г. от проучването на Бюрото за трудова статистика за разкриването на нови места и текучество на работна ръка сочат, че напускането вече се е забавило и нормализирало до стойности отпреди пандемията.

"Общите данни се връщат към нивата от 2019 г., мисля, че можем да кажем, че всичко е приключило. Разбира се, това не е просто старт и стоп, но изглежда, че сме в края", казва Клоц, който сега е професор по мениджмънт в Училището по мениджмънт към University College London.

Според него едно от обясненията за промяната в броя на напусналите работа в САЩ е въздействието на настоящата икономическа нестабилност върху пазара на труда - нещо, с което напускащите през пандемията, не са се сблъскали.

"Дори да искате да напуснете работа, погледнете пазара и си помислете: "Може би не трябва да го правя сега". Икономиката се забави, има съкращения, предупреждения, че изкуственият интелект ще отнеме всичките ни работни места – това кара хората да се замислят преди да напуснат работа.", смята професорът.

Работодатели vs. служители - кой печели битката за завръщане в офиса? Въпреки въведените мерки служителите, а не бизнеса, все още диктуват правилата на спора

Намаляващата статистика за напускане е логична, смята Джулия Полак от Калифорния, главен икономист в сайта ZipRecruiter.

От вътрешните срещи на високо равнище в ZipRecruiter и икономическите данни, които компанията е анализирала, Полак казва, че много хора са се преместили от по-малко желани отрасли към по-търсени - явление, което някои определят като "голямо пренареждане".

"Например хора, които преди са били касиери, са си казали: "Чакай малко, мога да бъда представител на кол център от дивана си, с кучето в краката ми и телевизора на заден план". Това доведе до голямо раздвижване, но беше еднократен скок.", допълва Полак.

"През последните две години работата на милиони хора се подобри. Много от работните места са по-гъвкави, отколкото преди две години, заплащането е много по-справедливо, отколкото преди пандемията, а в много случаи обезщетенията също са подобрени. През последните няколко години компаниите се отнасят по-сериозно към благосъстоянието на служителите и инвестират повече в това да направят работните си места по-приобщаващи и разнообразни.", допълва Антъни Клоц.

Някои от тези промени могат да се обяснят с опитите на компаниите да спрат изтичането на персонал, казва Полак. И има доказателства, че това е дало резултат. "Чуваме много доказателства от компаниите, че текучеството се нормализира. Просто им е много по-лесно да задържат работниците си."

Причина номер едно, поради която служителите напускатТози проблем е съществувал винаги. COVID-19 само ни накара да го осъзнаем

Всъщност удовлетвореността от работата в момента е по-висока, отколкото е през последните 4 десетилетия, според данни от проучване на Conference Board, мозъчен тръст с нестопанска цел, който следи удовлетвореността от работата от 1987 г. насам.

В проучване, проведено в края на 2022 г. сред близо 2000 американски работници, повече от 60% от тях съобщават, че са доволни от работата си, а едни от най-доволните са тези, които са напуснали заради по-добра работа през пандемията.

"Най-общо казано, служителите всъщност са по-щастливи от всякога. Икономиката не може да обясни това толкова, колкото реалността. Заради последните няколко години работодателите трябваше да се поправят. Сега има хора, които казват: "Няма да напусна работа, защото всъщност е доста добра", допълва Клоц.

Три съвета за успех, след като напуснете работаКонсултант по професионално развитие подчертава предимствата на планирането и самооценката по пътя към успеха

Но въпреки че общата картина показва, че "Голямото напускане" може би отминава, някои индустрии все още усещат ужилването от него, особено определени сектори като здравеопазване, производство, строителство.

Процентът напускащи в тези отрасли е много над нивата от 2019 г. Има хора, които ръководят здравни или производствени организации и все още се борят за намиране на работници или са с голямо текучество.

Експертите са склонни да обявят Голямото напускане за официално приключило, но Клоц предупреждава, че повече хора ще продължат да напускат в сравнение с преди пандемията. Бих казал, че това, което следва, е просто един неустановен пазар на труда, допълва той.