26-годишната Габриел Джъдж е създател на съдържание.

Тя снима клипове за последователите си в TikTok и сама определя заниманието си като "работа за мързеливо момиче" – без стрес, напълно дистанционна, с малко контрол и добро заплащане.

"Има много начини, по които можеш да изкарваш от 60 до 80 хил. долара годишно, без да вършиш толкова много работа", убедена е тя. Като пример посочва нетехнически длъжности с график от 9 до 5 ч. и заплащане, позволяващо известна финансова свобода.

Концепцията на Джъдж и станалият вайръл видеоклип, в който тя обяснява естеството на заниманието си, се харесват много от работещите, особено жените, пише BBC.

Публикацията е събрала 350 000 харесвания, а хаштагът #lazygirljob в TikTok има над 17 милиона гледания, като други млади жени също описват това, което правят, като работа за мързеливи момичета.

В едно от видеата жена обяснява, че всичко, което прави, е "да копира и изпраща едни и същи имейли, да приема по няколко обаждания на ден, да си взима дълга почивка и да получава хубава заплата".

Според експерти по тенденциите на пазара на труда, "работата на мързеливо момиче" не е непременно свързана с мързел.

Терминът отразява нов начин на мислене, наложен в ерата на голямото напускане, при който работниците изискват устойчиви заплати и гъвкави условия, като същевременно оспорват теорията, че броят на часовете е равен на свършена работа.

Поколението Z е на ръба на кариерно бедствиеМного компании закриха стажантските си програми, а с навлизането на изкуствения интелект, автоматизират задачите за младши служители

Живеещата в Колорадо Джъдж казва, че идеята да се заеме с работа за мързеливи идва след горчивия опит с бърнаут. Като консултант тя работила по 50-60 часа седмично - график, който не е "нормален или устойчив" и който в крайна сметка подкопал както психическото, така и физическото ѝ здраве.

Твърди, че бърнаут симптомите и последствията не бива да са част от ежедневието на работниците, при условие, че автономността и гъвкавостта са възможни с работа от разстояние, а психичното здраве е по-голям приоритет от всякога.

Младата жена е убедена, че има начин за положително преживяване на работното място - нещо, което според нея поколението Z възприема и утвърждава.

3 от 4 мениджъри смятат, че с поколението Z се работи най-трудноМладите служители се нуждаят от свръхкомуникация, тъй като са прекарали повечето време от колежа зад лаптопите

Обяснява, че работата на мързеливото момиче отговаря на четири критерия: чувство за сигурност (без дълги смени, тежки командировки или опасни условия на труд); дистанционно или хибридно; "комфортна" заплата и здравословен баланс между професионалния и личния живот.

В крайна сметка идеята се свежда до здравословна работна среда, която оставя време на служителя да даде приоритет на себе си. Частта с "мързелив" в термина, казва Джъдж, която се описва като "анти-работничка", е замислена на шега - но е важна.

"Всичко, за което говоря, се смята за мързеливо, ако го сравните с традиционните очаквания на работното място. Опитвам се да се отнасям и към тенденцията за работа на мързеливото момиче като към начин на мислене, защото всяка професия е нюансирана и всеки е в различна ситуация.", допълва тя.

Умните момичета не се омъжват: Как това клише може да разбие икономикатаРезултатът от половите предразсъдъци е спад в иновациите, производителността и конкурентоспособността

Тази тенденция не е изненадваща за някои експерти, включително кариерния коуч от Монреал Тифани Уман. Тя разглежда тенденцията като отражение на желанията на работещите жени, които все повече искат работа, която да ги прави щастливи, да им осигурява прилични доходи и да им дава възможност за реализация на приоритетите извън кариерата.

Тя допълва, че служителите търсят по-голям баланс между професионалния и личния живот, и не са толкова склонни да се "престарават в работата по начин, който рискува да застраши тяхното благосъстояние и личен живот".

По-малко работа през лятото може да ви направи по-продуктивни – ето какЗабавянето на темпото на работа може да помогне за ограничаване на стреса, като така улеснява концентрацията и продуктивността

Елиана Голдстийн, кариерен коуч от Ню Йорк, смята, че работата на мързеливото момиче е пряк отговор и отхвърляне на културата на свръхнатоварване и бързане, която доминираше в труда в продължение на десетилетия.

Според нея, заклеймяването на термина от Джъдж с привличащо вниманието име е хитър ход, който слага началото на необходимия дискурс.

Това, което всъщност означава "мързелива работа", е да се явиш на работа и да я свършиш по най-добрия начин, тъй като за това ти плащат, допълва експертът.

Ти си най-умният и най-способният. Как лъжат работодателитеМного често експертите по подбор на кадри са готови да свалят всички звезди от небето за бъдещия работник

Джъдж е съгласна, че моделът на "работа за мързеливи момичета" не бива да се свързва с категорично осигуряване на конкретен вид работа, която да отговаря на всички изисквания.

Подчертава, че идеята е да се поеме контрол върху професионалния живот. За много работници самият етикет мързелив може да няма такова голямо значение - важно е просто да осъзнаят, че това е роля в тяхна полза, опакована под друго име, допълва тя.