До осем години в страните от Г-7 150 милиона работни места ще бъдат заети от хора на възраст над 55 години, според ново глобално проучване на Bain & Company.

В седемте най-развити икономики по-възрастните и опитни работници ще съставляват повече от една четвърт от работната сила до 2031 г., показва проучването.

„Това е огромна промяна“, коментира през CNBC Андрю Шведел, партньор в Bain & Company. „Япония вече води в това отношение като почти 40% от работната сила на страната е на възраст над 55 години. Европа и САЩ не изостават, като там служителите над тази възраст са между 25 и 30%“, добавя Шведел.

Застаряващата работна сила не е уникална за развитите пазари - възрастното население на Китай (на 65 и повече години) например ще се удвои до 2050 г., според проучването.

По-малко млади хора навлизат на трудовия пазар, което се дължи отчасти на по-ниските нива на раждаемост, отчасти на по-дългото образование, добавят от Bain & Company.

Според данни на ОИСР, дългосрочната тенденция към по-ранно пенсиониране бавно се обръща, казват още изследователите. Все по-често също така пенсионерите се присъединяват отново към пазара на труда.

Готови ли сте да работите на 80 години - и след това? Не само Джо Байдън преминава активно през златните си години. Броят на работещите американци на възраст над 80 години се е увеличил от 1980 г. насам

Какво искат по-възрастните работници

През последните години страните по света увеличават възрастта за пенсиониране - но не без проблеми.

Във Франция например увеличаването на възрастта за пенсиониране на 64 години от 62 години предизвика протести по-рано тази година.

„Когато говоря с различни компании, постоянно чувам, че те нямат таланта, който искат, в количествата, които искат“, коментира Шведел, според когото бизнесът не трябва да чака прилагането на пенсионните политики, а да „въвежда целенасочени интервенции“ в това отношение.

Според глобално проучване на работодателите от 2020 г. само около 4% от компаниите са се ангажирали с програми, които помагат за интегрирането на по-възрастни работници или подкрепят работна сила от няколко поколения.

„Компаниите, които инвестират в набиране, задържане, преквалификация и зачитане на силните страни на тази група, имат потенциал за успех, тъй като демографията продължава да се променя“, добавя Шведел.


Поколението Z не напуска работа Млада служителка разбива на пух и прах твърдения на работодателите

Ключът към това е разбирането какво мотивира по-възрастните хора - проучването на Bain & Company сред 40 000 работници в 19 страни установява, че приоритетите се променят с възрастта.

Работникът на възраст под 60 години е мотивиран предимно от добро възнаграждение. За по-възрастните обаче най-важно е да имат „интересна работа“, която им позволява автономност и гъвкавост.

Други се чувстват възнаградени, виждайки, че действията им оказват положително социално въздействие, се казва още в доклада.

Шведел добавя: „Мотивацията е различна за всеки човек и се променя по време на кариерата му.“ Това означава, че компаниите трябва да имат персонализиран подход към служителите.

Как да задържим по-възрастните работници

От решаващо значение за мотивацията на по-възрастните хора е да ги „оборудваме“ с необходимите умения, които ще бъдат важни през следващите 10 години. 22% от респондентите на възраст от 55 до 64 години например казват, че се нуждаят от повече технически умения.

Освен да осигурят програми за обучение, компаниите трябва да уважават силните страни на тези работници и да им позволяват да правят „това, което правят най-добре“, казват още от Bain & Company.