Генеративният изкуствен интелект предизвика огромно вълнение във всяка индустрия, но едновременно с това и колективна тревога за загуба на работни места.

“Независимо дали току-що започвате висшето си образование или вече работите известно време в някаква сфера, може би се притеснявате, че генеративният AI ще промени пазара на труда и ще нанесе огромни поражения на кариерните ви планове, особено на начално ниво. Вярно е, че генеративният AI ще промени начина, по който работят много от нас, но няма смисъл да се борим срещу това. Възприемането на генеративния AI и усвояването на техническите умения, необходими за работа с него, без значение в коя индустрия ще работите, вероятно са добра идея”, пишат в свой анализ от McKinsey и добавят:

“Но има и "меки умения" - качества, които ви правят ценен съотборник и лидер, които, независимо от промените на пазара на труда, винаги ще ви дадат предимство и ще ви осигурят работа: критично мислене, интелектуално любопитство и гъвкавост”.

20-те компании, за които студентите искат да работят най-многоСпоред класация на Universum
Критично мислене

Нещото, което според експертите ще бъде незаменимо умение в този нов свят, е критичното мислене. Това е "целенасочено, разумно и рефлексивно мислене, когато сте изправени пред сложни въпроси и конфликтни ситуации" и включва проучване и поставяне под въпрос на предположенията, събиране на информация и обединяване на всичко това в добре обоснован аргумент, посочват експертите.

Понякога задаването на правилните въпроси може да се окаже по-важно от самите отговори, смятат от McKinsey и цитират професор Томас Чаморо-Премужич, автор на книги, предприемач и психолог, който казва:

“Докато предприятията и инженерите се фокусират върху това да се уверят, че AI става все по-умен и по-добър, какво трябва да правим ние, когато сме създали технологии, машини и компютри, които могат да правят всички тези неща? Не знам окончателния отговор на този въпрос, но мога да ви кажа, че вероятно той не е да се взираме в екрана или телефона си през по-голямата част от деня, да кликаме върху полета и да реагираме на алгоритмични препоръки, за да обучаваме същия този изкуствен интелект да става още по-добър."

3 от 4 мениджъри смятат, че с поколението Z се работи най-трудноМладите служители се нуждаят от свръхкомуникация, тъй като са прекарали повечето време от колежа зад лаптопите
Интелектуално любопитство

През 2019 г. служители, студенти и ученици седяха в конферентни зали или класни стаи и вдигаха ръка всеки път, когато не разбират нещо, не знаят отговора или просто искат повече информация. Всеки можеше да бъде “празен лист” и това означаваше за неговия мениджър или учител (поне за по-добрите от тях), че той/тя има потенциал да се развива и да се учи от околните, стига да се възползва максимално от тази възможност, припомнят анализаторите.

“В условията на дистанционна работа е малко по-трудно да се възпроизведе тази идея в буквалния смисъл, но със сигурност не е невъзможно. Така че интелектуалното любопитство и търсенето на отговори на въпроси, които дори не сте знаели, че можете да зададете, могат да ви заведат далеч. В крайна сметка тези, които се фокусират върху ученето през целия живот, превъзхождат своите колеги”, категорични са от McKinsey.

Вариантите един човек да бъде “на ти” с последните достижения в сферата са много - от курсове, предлагани или заплащани от работодатели, до факта, че в наши дни всеки може да научи всичко онлайн.

Тихото напускане може да струва на световната икономика 8,8 трилиона долараНивата на стрес на работното място остават рекордно високи от 2021 г. насам, според ново проучване
Гъвкавост

На въпроса какъв съвет може да се даде на младите хора, които току-що започват да учат в университет или навлизат на пазара на труда, един от изпълнителните директори, цитирани от McKinsey, коментира, че развитието на гъвкаво мислене и устойчивост е от ключово значение: "Те няма просто да завършат с диплома в една област и веднага да бъдат наети в нея до края на живота си. Вече не се работи по този начин. Всички ние ще се учим, ще изследваме, ще добавяме нови умения към портфолиото си. Ще сменяме работните си места, ще променяме професиите си. Образованието ни трябва да бъде подготовка за тази нагласа."