Обединеното кралство предлага най-лошите условия за осигуряване на безработните, като изостава значително от останалите европейски страни.

Това сочи ново проучване сред държавите в Северна Европа относно обезщетенията за безработица. Анализът на официалните данни на ОИСР е направен от Шотландската национална партия, съобщава Euronews.

Гражданите на Острова получават обезщетение на стойност едва 17 % от предишния им трудов доход, ако са без работа в продължение на два месеца.

За сравнение – в Белгия получават 90 %.

Коефициентът в Обединеното кралство е значително по-нисък от този във всяка друга страна от Северозападна Европа, включително Люксембург (85%), Норвегия (78%), Дания (78%), Исландия (75%), Швейцария (74%), Швеция (72%), Нидерландия (69%), Франция (66%), Германия (66%), Финландия (57%), Австрия (57%) и Ирландия (54%).

Причината, поради която Великобритания се сравнява с тези държави, е, че те са сходни по отношение на икономическото си развитие. Сравнението с по-слабо развитите в икономическо отношение страни от Южна или Източна Европа би било неудачно, допълва Euronews.

По-лекият спад на британския БВП няма да укроти лихвите на Bank of EnglandБВП е спаднал с 0,1% през петия месец на тази година спрямо април, показва статистиката.

Анализът на Шотландската национална партия, подкрепяща ЕС, установява още, че Обединеното кралство има най-лошите обезщетения за безработица сред европейските страни за всяка година от 21-ви век.

Безработицата в Обединеното кралство е по-ниска от средната за еврозоната, като през май 2023 г. тя е 4 % в сравнение с 6,4 % в еврозоната.

Констатациите идват в контекста на нарастващите спорове относно равнищата на държавната подкрепа за домакинствата с по-ниски доходи предвид свиващата се инфлация.

Управлявайки от 2010 г., десните консерватори съкратиха възможностите за социално осигуряване в Обединеното кралство; въведоха таван в размера на помощите за семейства с две деца; данък "спалня" (който намалява помощите, ако живеете в къща с допълнителна спалня); замразиха местните жилищни помощи и намалиха универсалния кредит, отбелязва Euronews.

През последното десетилетие броят на децата, живеещи в бедност, е нараснал с около 600 000, а пенсиите са се увеличили с половин милион, според годишния доклад на правителството за домакинствата с доходи под средните.

Инфлацията в Обединеното кралство през юни е по-ниска от очакванатаИндексът на потребителските цени достига ниво от 7,9% на годишна база

През юни британската благотворителна организация за борба с бедността "Joseph Rowntree Foundation" заяви, че липсата на държавна подкрепа и рязкото покачване на цените на хранителните продукти принуждават милиони хора да намаляват или да пропускат хранене.

Въпреки това опозиционната Лейбъристка партия, която е сочена за победител на предстоящите следващи парламентарни избори, наскоро предизвика обществено възмущение, като заяви, че ще запази много от тези политики.

"Лейбъристите се отклоняват надясно и отнемат милиони лири жизненоважна подкрепа на семействата по време на криза на разходите за живот", коментира говорителят на Шотландската национална партия и депутат от опозицията Дейвид Линден.