В момента в Антарктида е зима, но това не означава, че полярният регион е не страда от екстремните температури, които изпепеляват много други места по света.

Въпреки че обикновено океанът около Антарктида замръзва през зимата, увеличавайки морския лед, който е от съществено значение за морската хранителна верига, тази година този лед не нараства както обикновено, пише Fast Company.

"Това, което виждаме тази година, не сме виждали никога досега", казва Оскар Скофийлд, председател на Програмата за морски науки в Rutgers University и един от главните изследователи на Palmer LTER, дългосрочен екологичен изследователски обект на Антарктида. "Ако не се случи нещо драматично в края на зимата, което не очаквам, това ще бъде годината с най-ниско ниво на морския лед, регистрирано някога."

Арктическият фризер губи мощност Свалбард се затопля два пъти по-бързо от другите части на Арктика, която пък вдига градусите между два и четири пъти по-скоростно от останалата част от планетата

Морският лед нараства през цялата зима, като исторически достига своя връх през септември с площ от около 19 млн. кв. км (или 7 млн. кв. мили) - за сравнение, Северна Америка е около 9,5 милиона квадратни мили.

Но тази година ледът не нараства до това ниво. Спадът е толкова екстремен, че изследователите го наричат "5-сигма събитие" (5-sigma event), което по същество се отнася до отклоненията от средната стойност: "Това е като - ние сме пет пъти извън допустимите отклонения, така че това е екстремно събитие", казва Скофийлд.

Светът кипи: Преживяваме един от най-горещите месеци в историята сиСпоред някои учени, юли може да се окаже най-горещия месец за последните 120 000 години

По данни на американския National Snow & Ice Data Center към 27 юни морският лед в Антарктика е с площ от 1,6 млн. кв. км (618 000 кв. мили) под предишното рекордно ниско ниво за тази дата, установено през 2022 г., и с повече от 2,6 млн. кв. км (1 млн. кв. мили) под средната стойност за периода 1981-2010 г.

Преди 2015 г. в някои райони около Антарктида се наблюдаваше голям спад на морския лед, но в други той все още нарастваше, така че по същество имаше баланс. От 2016 г. насам се наблюдава полусферичен спад в количеството на морския лед от година на година. Но тази година е особено зашеметяваща с това колко малко морски лед се е образувал около континента, обяснява още Скофийлд.

Екстремните рекорди превръщат Земята в непозната територия за учените

Тенденцията има големи последици за планетата. Антарктида вече се затопля по-бързо от останалата част на света, като по-специално Антарктическият полуостров се затопля пет пъти по-бързо от средното за света. Океанът също така поглъща голяма част от атмосферния въглерод, който произвеждаме, а Южният океан, известен още като Антарктически океан, е отговорен за 30-40% от него.

"Ако се промени състоянието на Южния океан, това може да има големи последици за планетарния въглерод, биогеохимията и много други подобни неща", обяснява ученият. "В момента се водят много дискусии за това какво означава година със свръхниска ледена покривка като тази."

Съществуват и въпроси за това какво означава намаляването на леда за антарктическия живот, който се е развил около морския лед. През зимата антарктическите ветрове се усилват, което може да разбърка океанската вода. Морският лед представлява субстрат или "плот", който предпазва повърхността на океана.

Горната част на океана е важна за растенията, които трябва да улавят слънчева светлина, и в годините, когато има много морски лед, изследователите обикновено наблюдават голям цъфтеж на планктон през пролетта - който след това се превръща в храна за китовете, пингвините, рибите и т.н.

Учени: Това ще е най-хладното лято, ако не спрем нагряването на планетата

"Една от прогнозите може да бъде, че при липса на морски лед цъфтежът на планктона е по-малък и тогава виждаме как това се разпространява нагоре по хранителната верига", акцентира Скофийлд, чийто изследователски екип тепърва започва да се подготвя за работата си на терен, която се очаква да стартира през октомври.

"Дали това ще бъде една от онези години, в които системата ще се преобърне из основи и ще бъде в съвсем ново състояние? Не знаем отговора. Но знаем, че това екстремно ниско ниво ще бъде нещо като основен експеримент по отношение на това как биха могли да изглеждат бъдещите антарктически екосистеми."

Екосистемите могат да бъдат засегнати и от затоплянето на водата, а по-малкото морски лед означава, че океанът поглъща повече топлина от слънцето.