През първата половина на 2023 г. общата стойност на инвестиционните сделки на имотния пазар у нас е над 83 млн. евро, показва доклад на Colliers

Целият обем е реализиран през първото тримесечие на годината.

Разпределението на инвестициите по сектори е както следва: 49% са трансакции с офисни площи, следвани от земя за строеж (с 32%), сгради със смесено предназначение (13%) и индустриални имоти (5%).

Местните инвеститори продължават да бъдат трайно активни на българския пазар през последните години. През първата половина на 2023 г. местният капитал стои зад 65% от общия инвестиционен обем.

През разглеждания период размерът на трансакциите със спекулативни имоти значително превъзхожда този на сделките с имоти, генериращи доход, посочват от Colliers.

Нивата на възвръщаемост на офисни и търговски площи запазват стойностите си от 2022 г., а именно – 7.75%. Търсенето на индустриални и логистични имоти също остава стабилно. Съответно, нивото на възвръщаемост за този сегмент е без промяна - 7.5%.

Стабилното търсене на пазара на споделени офиси ще продължиТърсенето на модерни офиси продължава да е движено от ИТ и аутсорсинг индустрията

През второто тримесечие на 2023 г. на пазара на инвестиционни имоти не е регистрирана голяма трансакция. Очаква се редица сделки, които са в процес на финализиране, да приключат през третото тримесечие. Този феномен не е нетипичен: през последните няколко години по-голямата част от инвестиционните трансакции в страната се случват през второто полугодие, отбелязват анализаторите от Colliers.

В Западна Европа се забелязва значителен спад на инвестиционните обеми, основно поради по-високите лихвени проценти. Тази тенденция се очаква да афектира и България, но в значително по-малка степен, в резултат на по-слабата задлъжнялост на местно ниво, както и поради ниските нива на междубанково финансиране (което е функция от лихвите по депозитите, в момента близки до 0%).

Търсенето на качествени инвестиционни имоти продължава, но не на всяка цена. Инвеститорите разглеждат възможностите на пазара с особено внимание върху тяхното качество и устойчивост.

Основно предизвикателство пред бизнес имотите остава продължаващата непредвидимост на бизнес климата. Това ще продължи да влияе върху решението за инвестиционна покупка, като удължи времето за вземане на решение, докато се анализират подробно пазарните рискове.

60% от сделките за второто тримесечие са в ритейл паркове, сочат нови данниОбщият обем на новоподписаните договори за отдаване под наем достигна 60 000 кв. м

Пазар на търговски площи
Предлагането на площи в молове, по главни улици и в ритейл паркове в София остава непроменено, със стойности съответно – 390,600 кв.м., 63,800 кв.м. и 66,500 кв.м., показват още анализите на Colliers.
В резултат на високата активност на разглеждания пазар, нивото на свободни площи на основната търговска улица в София – бул. „Витоша“ достигна предпандемичната си стойност от 1%.
Незаетите пространства в молове също намаляват, но маргинално – 3.6%, спрямо 3.8% към края на 2022 година. Усвоените площи през първото полугодие възлизат на над 10,500 кв.м. Тази стойност не включва релокации на търговски обекти. Голям брой трансакции от този тип са регистрирани през разглеждания период, в резултат на разширяване на магазини, както и на оптимизация на микса от наематели в моловете.
Трите опериращи ритейл парка в София не разполагат със свободни пространства.
Най–активните търговци за периода са от секторите Мода, Здраве и красота, и Гастрономия.
Германският дискаунтър TEDi стъпи на българския пазар с първи магазини в молове и ритейл паркове в няколко града в страната – София, Перник, Сливен, Стара Загора и Пазарджик.
Наемните нива за първокласна търговска площ бележат леко покачване вследствие на силното търсене от страна на наемателите и липсата на достатъчно свободни площи. Интересът е фокусиран върху установените и добре работещи шопинг центрове и бул. „Витоша“.

Дискаунтърите продължават своята експанзия в национален мащаб - очаква се тази тенденция да се запази в краткосрочен план, прогнозират от Colliers.
Няколко търговски парка в София са в активна фаза на планиране и изграждане. Населението в столицата се разраства и се характеризира с най–високата покупателна способност в страната, което е предпоставка за устойчиво развитие на тези проекти.
Успехът им ще зависи от правилното позициониране и адекватното оползотворяване и комуникация на конкурентните им предимства към наемателите и крайните потребители.
Наемните нива се очаква да останат стабилни в краткосрочен план. При евентуален спад на потреблението, вследствие влошаване на състоянието на глобалната икономика, устойчивостта им ще бъде поставена под натиск.

Логистичните и индустриалните имоти остават най-търсените активи в ЦИЕПрогнозата на Colliers, е че производственият сектор в страните от ЦИЕ-12 ще продължи да нараства значително


Пазар на индустриални и логистични площи
Наличните модерни индустриални и логистични площи в София, които отговарят на повишените критерии на наемателите, достига 1,386,700 кв.м. към средата на 2023 г., показва отделен доклад на Colliers.
Това представлява увеличение с 18,700 кв.м., спрямо предходните шест месеца, което е едно от най-малките увеличения за полугодие, поради все по-високия разход за строителство през 2022 година, отбелязват от Colliers.
Търсенето е разпределено по сектори, както следва: 43% от обема се дължи на компании в сферата на бързооборотните стоки, следвани от производство (25%), логистика и 3PL (23%) и дистрибуция (10%).
Усвоените площи са над 30,900 кв.м. По-голямата част от този обем представлява предоговаряния или удължавания на вече съществуващи договори.
Модерните площи, които са в активен строеж в София, са над 130,500 кв.м. От тях 86,300 кв.м. са концентрирани в 3 големи проекта, като за част от тях вече има подписани договори за отдаване под наем.
През предходната година се регистрира значително свиване на незаетите площи в София. Ниският процент свободни пространства се запазва, като към средата на годината той е около 4.2%.
Наемните нива остават стабилни – от 5.0 до 5.5 евро на кв.м. на месец за клас А складови площи и около 3.0 евро за клас В. Сделките, свързани с предоговаряния през първата половина на годината са били на по–високи стойности – в съответствие с тенденцията за натиск на наемите във възходяща посока.
Такса поддръжка, вследствие общата инфлация и цените на енергията, се увеличава до около 1.0 – 1.5 евро на кв.м. на месец.
Според прогнозата на Colliers западната част на София ще продължи да наваксва в развитието си с оглед големите проекти в строеж и по-ниските цени на поземлените имоти в този район.
България има добър шанс да привлече чуждестранни инвестиции, поради глобалния стремеж към намаляване на риска във веригите на доставки, посочват още анализаторите на Colliers.
ESG стандартите продължават да са тема с нарастваща важност. Инвеститорите в нови проекти планират интегрирането им в строителния процес, за да отговорят на бъдещото търсене на ползвателите.
Продължава инвеститорският интерес към първокласни логистични и индустриални проекти. Към момента предлагането не може да отговори адекватно на търсенето или е налице сериозно разминаване в ценовите очаквания на двете страни.