Италия одобри еднократен данък от 40% върху печалбите, които банките трупат от по-високите лихвени проценти, като планира да използва постъпленията, за да помогне на притежателите на ипотечни кредити - ход, който доведе до спад в акциите на банките, пише Reuters.

Рязко по-високите лихвени проценти донесоха рекордни печалби за банките, тъй като кредиторите успяха да повишат цената на заемите, като същевременно сe въздържаха от плащането на повече депозити, коментира агенцията.

Други страни, сред които Испания и Унгария, вече наложиха данъци върху сектора.

Италия ще приложи данъка още през 2023 г., облагайки 40% от нетния лихвен марж на банките - мярка за печалбите, които банките получават от разликата между лихвените проценти по кредитите и депозитите.

Анализаторите от Bank of America изчислиха, че правителството може да събере между 2-3 милиарда евро от данъка, което може да струва на банките между 2%-9% от приходите им.

Отново ръст на лихвите, а после? 5 въпроса на финансовите пазари към ЕЦБ ЕЦБ се очаква да повиши отново лихвените проценти в четвъртък, но последващите ѝ действия не са толкова ясни

Акциите в банковия индекс на Италия се сринаха със 7,5% тази сутрин, като най-голямата банка в страната - Intesa Sanpaolo - се понижи с 8%, отбелязва Reuters. Banco BPM, UniCredit и Finecobank паднаха с над 6%.

Ефектите бяха забелязани и извън Италия - акциите на германската Commerzbank паднаха с около 3%, а на Deutsche Bank - с 2%, посочва CNBC.

Италианското дясно правителство многократно критикува банките, че не прехвърлят към депозантите по-високите лихвени проценти, но предприе действия едва след последната вълна от рекордни печалби, отчетени от банките в началото на август.


Миналия месец Intesa Sanpaolo повиши перспективата си за печалба за текущата година, след като надмина прогнозите с нетна печалба от 2,27 милиарда евро за април-юни, припомня The Guardian.

Вицепремиерът Матео Салвини каза на пресконференция:

„Човек трябва само да погледне печалбите на банките за първата половина на 2023 г., които са и в резултат от повишаването на лихвените проценти на Европейската централна банка, за да разбере, че не говорим за няколко милиона, а за милиарди.“

„Ако тежестта, произтичаща от лихвите, се е удвоила за домакинствата и бизнеса, това, което получават притежателите на текущи депозитни сметки със сигурност не се е удвоило“, каза Салвини, добавяйки, че има голяма разлика между ставките, прилагани към кредити и депозити.

Bank of England повиши лихвените проценти до нов 15-годишен връх14-то поредно увеличение и засилва натиска върху кредитополучателите

Активисти в Обединеното кралство също настояват за мерки, подобни на тези в Италия, посочва The Guardian.

Фран Боайт, изпълнителен директор на кампанията Positive Money, чиито активисти миналата седмица протестираха пред пред сградата на Bank of England в Лондон срещу повишаването на лихвените проценти, писа още през февруари:

"Точно като петролните и газовите компании, банките печелят от кризата с разходите за живот и трябва да бъдат подложени на същите данъци върху печалбите."

Бившият заместник-управител на Bank of England сър Чарли Бийн подкрепя плана, предполагайки, че той може да събере десетки милиарди лири. Ако правителството увеличи съществуващата допълнителна такса върху печалбите на банките от 3% на 35%, в съответствие с данъка върху енергийните печалби, това ще събере £67 милиарда през следващите пет години.