Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ скочи близо до най-високото си ниво от повече от десетилетие, водена от нови залози, че силната икономика може да издържа години на по-високи лихвени проценти, пише в анализ по темата The Wall Street Journal.

10-годишната доходност се установи на 4,060% в края на миналата седмица, според Tradeweb, спадайки малко след смесения месечен отчет за работните места в САЩ. Тя обаче беше над установените 3,968% седмица по-рано и е близо до 14-годишния си връх от 4,231%, достигнат през октомври миналата година. Доходността на облигациите се повишава, когато цените им падат.

Покачването на доходността на дългосрочните съкровищни облигации – която играе роля при определянето на цената на всичко – от ипотеки до акции – идва дори когато доходността на по-краткосрочните е в застой.

Това е знак, че инвеститорите смятат, че охлаждането на инфлацията и устойчивият икономически растеж ще позволят на Федералния резерв да спре да повишава лихвите, след което да ги остави непроменени поне до края на годината, посочва WSJ.

Седмичният спад на борсите в САЩ е предупредителен удар за инвеститоритеРазпродажба на облигации повиши доходността и отдръпна трейдърите от акциите

Доходността на 2-годишните съкровищни облигации затвори в петък на 4,791%, спад от 4,895% седмица по-рано.

Анализаторите наричат модела „bear steepening“, тъй като цените на облигациите падат, а по-дългосрочните доходности се покачват спрямо краткосрочните, което обикновено би увеличило разликата между тях.

Преди месеци доходността на по-краткосрочните съкровищни облигации се покачи доста над тази на по-дългосрочните – обръщайки нормалната крива на доходност – тъй като инвеститорите очакваха, че Фед ще продължи да повишава лихвите, за да се бори с инфлацията, a след това ще ги намали, в случай че настъпи рецесия.

Сега обаче се случва почти обратното.

Сигналите от Фед, че е към или близо до края на своята кампания за повишаване на лихвените проценти, подкрепиха краткосрочните държавни облигации, но подхраниха разпродажбите на по-дългосрочните, като намалиха опасенията, че агресивната парична политика би ускорила спада.

„Тази продължила дълго масивна инверсия се основаваше на факта, че ще има твърдо приземяване и че притежаването на дългосрочни облигации е начинът да ви защитим“, коментира Джим Карън, експерт в Morgan Stanley Investment Management, цитиран от WSJ. „Сега инвеститорът се пита: Ако няма да има твърдо приземяване, защо ми е да притежавам 10-годишни облигации?“, посочва той.

На Уолстрийт се задават разпродажби, предупреждават водещи играчиИнфлацията, макар и охладена от високите стойности през миналото лято, може да поднесе още изненади

Силните икономически данни не са единствената причина доходността на държавните облигации да се покачи през последните дни. Известен допълнителен натиск дойде в края на миналия месец, когато централната банка на Япония заяви, че вдига твърдата си горна граница на доходността на 10-годишните държавни облигации до 1% от 0,5%.

Това подхрани опасенията, че японските инвеститори може да пренасочат част от своите значителни притежания на американски съкровищни облигации към вътрешни.

След това Министерството на финансите на САЩ обяви, че е изправено пред по-големи нужди от заеми през следващите месеци, отколкото инвеститорите очакваха. Това означава, че пазарът ще трябва да абсорбира повече облигации, точно когато търговците ги намират за по-малко привлекателни.

Мерките на Фед не забавят потреблението, правителството на САЩ плаща ценатаЦентралните правителства могат да влязат в

На фона на следващите един след друг доклади, които дават знаци, че американската икономика остава стабилна, включително последните данни от петък, които показаха малко по-нисък от очаквания растеж на работните места през юли, но по-голямо от очакваното увеличение на средните почасови доходи, инвеститорите сега засилват залозите за така нареченото меко кацане. При него инфлацията се връща към годишната цел на Фед от 2%, без това да навредi на стабилността на икономиката.

Последствията от този сценарий могат да бъдат дълбоки, което предполага, че икономиката може да издържи много по-високи нива на лихвените проценти, отколкото инвеститорите предполагаха, че е възможно.

Продължителен период на по-висока доходност на облигациите би бил пречка за хората, които са си купили жилища наскоро, надявайки се лихвените проценти да паднат, за да могат да рефинансират своите ипотеки. Средният лихвен процент по стандартната 30-годишна фиксирана ипотека в САЩ наскоро беше 6,9% спрямо около 5% преди година.

Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания достигнаха 15-годишен връхСредният процент на двугодишна фиксирана лихва сега възлиза на 6,66%, според данни на Moneyfacts

В същото време по-високите лихвени проценти и доходност на облигациите биха били от полза за инвеститорите, които не са склонни към риск, и за пенсионерите, които от години са принудени да поемат по-големи рискове, за да постигнат целите си за възвръщаемост. Те също така биха улеснили Фед в битката му очакваната рецесия, като дадат на централната банка повече пространство за намаляване на лихвите, когато икономиката „се обърне на юг“.

Сезонът на печалбите заплашва ръста на акциитеИнвеститорите казват, че оптимизмът на пазарите може да се изпари, ако печалбите се свият допълнително

През последните месеци инвеститорите бяха готови да плащат все по-високи цени за акции в сравнение с печалбите, които се очаква компаниите да постигнат през следващата година.

Един аргумент в полза на акциите обаче е, че дългосрочната перспектива за корпоративните печалби и икономическия растеж може да се подобрява, като някои изтъкват напредъка в области като технологиите за изкуствен интелект.

Инвестициите в AI растат главоломно - златна мина или нов дот-ком балон? Анализатори се опасяват, че парите се наливат в компании, които нямат нито приходи, нито иновативен продукт, нито опит

За инвеститорите важен въпрос е дали краткосрочните лихвени проценти, определяни от Фед, трябва да паднат от сегашното им ниво около 5,5% на 2,5% - приблизително най-високата им точка от по-предишното десетилетие – или дали „се върнем към нещо, напомнящо малко на ситуацията през 90-те години“, когато процентите бяха постоянно по-високи, коментира Зак Грифитс, старши стратег в изследователската компания CreditSights.

Някои експерти обаче отбелязват, че пазарните очаквания могат да се променят бързо, заедно с икономиката.

„Всички рецесии и спадове са първо бавно, а после – внезапно явление“, казва Мат Смит, инвестиционен директор в Ruffer. „Нямаме представа кога ще се случи, но смятаме, че затягането на Фед ще доведе до рецесия“, допълва той.