Walt Disney е създала работна група, която да проучи изкуствения интелект и как той може да бъде приложен в развлекателния конгломерат, въпреки че холивудските писатели и актьори вече месеци наред се борят да ограничат използването на технологията в индустрията, пише Reuters.

Създадена по-рано тази година, преди стачката на холивудските сценаристи, групата се стреми да разработи собствени приложения за изкуствен интелект, както и да създаде партньорства със стартиращи компании, съобщават източници от компанията пред информационната агенция.

Като доказателство за интереса си Disney има 11 актуални свободни работни места, за които се търсят кандидати с опит в областта на изкуствения интелект или машинното обучение.

Позициите засягат почти всяко кътче на компанията - от Walt Disney Studios, тематичните паркове на компанията и инженерната група Walt Disney Imagineering до телевизията с марката Disney и рекламния екип, който иска да изгради рекламна система от "следващо поколение", задвижвана от AI, според описанията на обявите за работа.

AI подмладява с половин век Харисън Форд в новия „Индиана Джоунс“Благодарение на технологията, актьорът, който в момента е на 79 години, ще се превърне в своята 35-годишна версия


Един от източниците, вътрешен адвокат, който говори при условие на анонимност поради чувствителността на темата, заявява, че традиционните медийни компании като Disney трябва или да разберат AI, или да поемат риска да загубят своята актуалност.

Disney вижда в AI един от инструментите, които могат да помогнат за контролиране на нарастващите разходи за филмови и телевизионни продукции, които могат да достигнат 300 млн. долара за голям филм като "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" или "Малката русалка". Такива бюджети изискват също толкова големи приходи в боксофиса, само за да се постигне баланс. Според източника на Reuters икономиите, реализирани чрез интеграцията на AI, ще се видят с течение на времето.

За бизнеса с увеселителни тематични паркове AI би могъл да подобри обслужването на клиенти или да създаде нови взаимодействия, казва друг представител на компанията, също пожелал анонимност.

Бивш имиджмейкър на компанията, той посочва проекта Kiwi, който използва машинно обучение, за да създаде Baby Groot - малък, свободно движещ се робот, който имитира движенията и личността на героя от "Пазители на галактиката".

Ще чакаме дълго Компанията не уточнява какви са причините за пренареждането на премиерните дати


Машинното обучение, клон на изкуствения интелект, който помага на компютрите да се учат, без да бъдат програмирани, дава информация на системите му за зрение, така че той е в състояние да разпознава и навигира обекти в заобикалящата го среда. Някой ден Baby Groot ще взаимодейства с гостите, каза бившият имиджмейкър.

AI се превърна в буре с барут за Холивуд, където сценаристи и актьори го разглеждат като екзистенциална заплаха за работните си места. Той е централен въпрос в преговорите по договорите с Гилдията на филмовите актьори и Гилдията на американските сценаристи, които стачкуват вече месеци.

Затова и Disney внимава как говори за изкуствения интелект публично. Ръководителите на визуалните ефекти, работили по последния филм за Индиана Джоунс, подчертават усърдния труд на повече от 100 художници, които в продължение на три години са се опитвали да "обезсмъртят" Харисън Форд, за да може осемдесетгодишният актьор да изглежда като по-млада версия на себе си в първите минути на филма.

Параходът Уили и началото на технологичното пътешествие

Disney инвестира в технологични иновации още от най-ранните си дни. През 1928 г. студиото пуска анимацията „Параходът Уили“ - първия анимационен филм със синхронизиран саундтрак. Сега компанията притежава повече от 4000 патента с приложения в тематични паркове, филми и стоки, според регистрите на Службата за патенти и търговски марки на САЩ.

Боб Айгър – от прогнозата за времето до телевизионната зала на славатаПрез 2022 г. неговото финансово състояние се оценява на стотици милиони долари, а знаете ли колко е първата му заплата?


Боб Айгър, който за втори път стана главен изпълнителен директор на Disney преди година, превърна внедряването на технологии в един от трите си приоритета, когато за първи път бе назначен за главен изпълнителен директор през 2005 г. Три години по-късно компанията обяви мащабна инициатива за научноизследователска и развойна дейност с най-добрите технологични университети по света, като финансира лаборатории в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих и университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг, Пенсилвания, припомня още Reuters.

През 2018 г. компанията затваря лабораторията в Питсбърг.

Американската изследователска група на Disney е разработила технология за смесена реалност, наречена Magic Bench, която позволява на хора да споделят пространство с виртуален герой на екрана, без да са необходими специални очила.

В Швейцария Disney Research изследва изкуствения интелект, машинното обучение и визуалните изчисления, става ясно от уебсайта на компанията. Звеното е прекарало последното десетилетие в създаването на "цифрови хора", които описва като "неразличими" от техните истински събратя. Според запознати с въпроса тази технология се използва за допълване на цифровите ефекти, а не за заместване на човешките актьори.

Покажи ми парите: Защо си струва бизнесът да премине през AI трансформацияЛидерите в цифровите технологии са увеличили продажбите си от 40% на 70%, докато изоставащите едва от 8% на 17%


Системата за заснемане Medusa пък се използва за реконструиране на лицата на актьорите, без да се използват традиционните техники за заснемане на движенията. Тази технология е използвана в повече от 40 филма, включително в "Черната пантера" на Marvel Entertainment.

"Изследванията на изкуствения интелект в Disney датират от много отдавна и се въртят около всички неща, които се обсъждат днес: Можем ли да имаме нещо, което да ни помогне да правим филми, игри или роботи, които могат да разговарят с хората?", казва един от източниците на информационната агенция.

Хао Ли, главен изпълнителен директор и съосновател на Pinscreen, компания от Лос Анджелис, която създава виртуални аватари, управлявани от изкуствен интелект, също коментира, че е работил по множество изследователски проекти с лабораторията на Disney, докато е учил в Цюрих от 2006 до 2010 г.

Миналата година Disney Imagineering представи първите инициативи на компанията в областта на преживяванията с филмови персонажи, управлявани от изкуствен интелект - дроидът D3-09 в хотел Star Wars Galactic Starcruiser, който отговаря на въпроси на видеоекран и се учи и променя въз основа на разговорите с гостите.