Има много фактори, които могат да провалят една ваканция: прекалено кратка е, за да успеете да се отърсите от стреса; прекалено горещо е; прекалено скъпо е, за да останете малко повече.

Най-младите служители имат още един „дразнител“ – чувството за вина, че са си зарязали работата.

Около 35% от работещите от поколението Z в САЩ казват, че се чувстват виновни, ако не работят, когато са в почивка, спрямо 29% средно за различните възрастови групи. Това показва последният индекс на доверието на работната сила на LinkedIn, базиран на проучване сред 9461 американски професионалисти това лято.

Причините представителите на Z да чувстват вина може да са различни, казва пред CNBC Make It Джордж Андерс, старши редактор в LinkedIn:

Все още са в онзи етап в кариерата си, в който се стараят да впечатлят шефа си; много им е важно да се разбират с колегите си и да демонстрират лоялност; искат да знаят, че си тежат на мястото, работейки толкова усърдно, колкото другите.


За да бъдете успешни в бизнеса, първо трябва да се погрижите за себе си Ако възнамерявате да развивате успешно една компания, първо трябва да се съсредоточите върху собственото си израстване - не можете да помогнете на други хора, ако не се чувствате способни и уверени

„Поколението Z е много добросъвестно“, добавя Андерс. „Неговите представители може да имат различни от нашите навици, но стремежът им да работят добре е толкова силен, колкото при всяко друго поколение.“

Младите работещи също така са най-малко склонни да планират предстоящо пътуване, при което тотално да скъсат връзката с работата си.

Около 58% от поколението Z казват, че планират напълно да се „изключат“ по време на ваканцията си срещу 64% от милениалите, 62% от поколението X и 64% от бейби бумърите.


Мозъкът работи по-добре, ако му спестите чувството си, че дължите повечеЧетири стратегии, които ще помогнат да постигате повече, като работите по-малко

Предварителното планиране може да облекчи чувството за вина

Андерс обаче посочва, че пълното изключване може да повиши ефективността ви, защото е път към генерирането на свежи идеи. „Виждал съм много хора да се връщат от ваканция с най-добрата идея за годината“, казва той.

„Толкова често отделяме повече време за неща, които са спешни, отколкото за неща, които са важни. Пълното изключване от работата по време на ваканция е чудесен начин да видите кое е важното“, добавя Андерс.

Той предлага да обсъдите с вашия мениджър какво трябва да бъде завършено, преди да излезете в отпуск, какво може да бъде делегирано на други колеги, докато ви няма, и какво може да изчака, докато се върнете – това ще допринесе и за положителната динамика в екипа.


Ден на майстора на свободата. Или как да започваме уикенда по-рано?Не бихте ли предпочели да пиете коктейл този петък следобед?

Планирайте и завръщането си към работния режим след почивка – може да например да прекарате неделния следобед в преглеждане на имейли, за да се подготвите за първия работен понеделник.

И накрая, казва Андерс, освобождаването от чувството за вина по време на ваканция може да се сведе до освобождаване от егото ви: става дума за това да осъзнаете, че колкото и да е важна работата ви, организацията няма да блокира, докато ви няма. Ако работите в правилната компания с правилните хора, работата ще бъде свършена.