Трудно е да се концентрираш върху работата, когато навън е непоносима жега, а всеки втори, когото следваш в социалните мрежи, е на плажа.

Ако в този момент ви се иска да сте някъде другаде, а не на работа, не сте сами.

Проучване на Харвардския университет установи, че служителите са по-малко продуктивни в топло време, тъй като докато са затворени в офиса, не спират да мечтаят за навън, пише CNBC.

Дори ако нямате възможност за отпуска, има как да работите по-малко и да сте продуктивни през лятото.

"Да работиш по-малко часове през лятото не означава, че пренебрегваш отговорностите си и вършиш лоша работа", казва Мариса Джо Мейс, самостоятелно работещ автор на съдържание в TikTok и основател на стартъп.

Тя въвежда тенденцията "минимални понеделници" на работното място. "Това означава да спрете да очаквате, че трябва да надхвърляте минимума от задачи на работа, което е нелепо през сезона на ваканциите.", обяснява Мариса.

Горещите вълни могат да намалят икономическия растежИма ясни сигнали, че по-топлите години са свързани с по-ниско производство

Може да ви се струва нелогично, но предишни изследвания също доказват, че забавянето на темпото на работа може да помогне за ограничаване на стреса, като така улеснява концентрацията и продуктивността.

Пред CNBC Мариса и двама експерти по продуктивност споделят най-добрите си съвети за свършване на повече работа за по-малко време през лятото.

Съкратете списъка си със задачи

Ако ви е горещо и ви се мързелува, подредете по важност задачите в зависимост от това кои са най-неотложни, следвани от тези, които ви носят най-голямо удоволствие.

"Хората имат усещането, че се разпиляват и са по-малко продуктивни, когато нямат яснота върху какво всъщност трябва да се съсредоточат", казва Лора Вандеркам, експерт по управление на времето.

"Когато имате по-изчистен списък със задачи и усещане как да се справите с всичко в него, има по-малко притеснение от това колко неща за вършене са върху главата ви."

Мариса препоръчва първо да намалите административните дейности, които биха могли да отнемат от времето ви, като например да организирате работното си пространство.

"Можете ли да си сложите слушалки, вместо да се занимавате с всеки колега, който минава наблизо? Можете ли да проверявате електронната си поща веднъж на час, вместо веднъж на всеки 10 минути? Отърваването от тези разсейващи фактори може да ви спести време и енергия, което означава, че можете да приключите работа по-бързо и да излезете навън.", обяснява тя.

Ден на майстора на свободата. Или как да започваме уикенда по-рано?Не бихте ли предпочели да пиете коктейл този петък следобед?

Правете микропочивки

Когато достигнете точката преумроа, дайте си малко милост и направете микропрекъсване - поне 5-10 минути.

Според психолога Сара Саркис, даването на възможност на мозъка да си почине, ще ви помогне да останете фокусирани и мотивирани, когато се върнете към работа.

"Възползването от тези малки паузи на автономност, независимо дали става дума за 10-минутна почивка или двучасов обяд, е изстрел на адреналин, който ни мотивира да работим по-ефективно.", обяснява психологът.

Планирайте забавленията си

Планирайте някои дейности, за да можете да им се насладите, когато сте извън работа.

Направете резервации или планирайте свободното си време без да се чувствате гузни от това. Така останете фокусирани и спокойни по време на работа, обясняват експертите.

4 начина да бъде по-продуктивни, а не просто заетиМоже да сте постоянно заети, но това не означава, че сте ефективни

Концентрирайте се върху най-важното

Дори ако в момента ви се струва, че мултитаскингът е много продуктивен, той може да наруши фокуса ви и да удължи времето, необходимо за извършване на една задача.

За да сведе до минимум прекъсванията и да постигне повече, Мариса отделя поне 2-4 часа на ден, в които работи само върху един проект без прекъсване. В някои случаи тази практика й помага да намали работния си ден от 8 на 4 часа.

"Ще се изненадате колко по-бързо можете да свършите нещата, когато изключите телефона си и наистина се потопите в това, което правите", категорична е тя.