Ирландия отпуска безвъзмездна помощ до 84 000 евро, ако заживеете на някой от крайбрежните острови на страната, съобщава CNBC.

Сделката обаче е свързана с определени условия.

Ирландското правителство обясни, че въпросните острови ежедневно са откъснати от континенталната част заради прилива и там не съществуват мостове, което трябва да се вземе под сериозно внимание от желаещите да се заселят.

Около 300 000 посетители идват на островите всяка година, отбелязва правителството, но почти никой не живее там. На някои острови има едва по двама души местно население, докато най-големият е обитаван от малко над 700 души. Общо 3 000 души живеят на 30-те острова.

Намаляването на броя на населението - особено липсата на млади хора, е ключов проблем, се казва още в плана на ирландските власти. Между 1996 г. и 2016 г. населението на островите е намаляло с 12,8%.

Да си намериш жилище: Кошмарът на младите в Ирландия и ИталияОгромен процент от работещите млади хора продължават да живеят с родителите си

Целите на местната политика обаче надхвърлят увеличаването на броя на населението.

"Планът "Нашите живи острови" съдържа 80 действия, които да подпомогнат и да разширят възможностите на островните общности и на хората", заяви Хедър Хъмфрис, министър на селските райони и развитието на общностите в Ирландия.

"Става дума за подобряване на жилищното настаняване, по-добър достъп до основни услуги в здравеопазването и образованието, осигуряване на високоскоростен широколентов достъп и по-нататъшно развитие на нашите съоръжения на открито, което от своя страна ще увеличи туризма и ще подкрепи устойчивите островни общности."

Подобряването на инфраструктурата и увеличаването на възможностите за работа, включително възможността за работа от разстояние, също са част от 10-годишния план.

Коя е най-самотната държава в Европа?Приблизително 13% от жителите на ЕС се чувстват самотни през повечето време или през цялото време

Преместването на отдалечен остров с ниско ниво на инфраструктура обаче не е за всеки, предупреждава CNBC.

А и не всички, които се преместят, ще получат пълна финансова подкрепа. Безвъзмездните средства са част от съществуваща схема, която правителството прилага в цялата страна.

За закупуване на имот ще получите 60 000 евро, ако той се намира на отдалечен остров, което е само с 10 000 евро повече, отколкото ако го закупите на континента.

Най-голямата сума - 84 000 евро, ще получат само тези, които решат да се заемат с изоставени имоти. Преместването в такъв имот на континенталната част на страната е съпроводено с безвъзмездна помощ от 70 000 евро.

Безвъзмездните средства са предназначени да помогнат на хората да ремонтират стари имоти в занемарено състояние, които са пред разпад, така че парите могат да изчезнат бързо в зависимост от необходимото ниво на реставрация, отбелязва CNBC.

Освен това въпросните имоти трябва да са построени преди 1993 г. и да не са обитавани от поне две години. Схемата официално започва да действа на 1 юли 2023 г., но ще се прилага за вече подадени заявления за покупка на жилище.

Пасторални градчета търсят нови жители и плащат, за да се преместите тамПрограмите за насърчаване на чужденци чрез субсидии не са новост, особено за райони със застаряващо население

Подобни схеми са стартирани и в други държави.

Миналата година остров Сардиния в Италия предложи на 15 000 евро на желаещи да се преместят там, ако използват парите за ремонт, а в миналото различни градове в страната са продавали жилища само за едно евро или са ги раздавали безплатно.

Други италиански градове и региони от години се опитват да привлекат нови жители там с евтини имоти и годишни помощи.

Подобни програми активно развиват и населени места в Испания и Швейцария в демографска криза, припомня CNBC.