Работата онлайн през пандемията подтикна много служители да търсят алтернативи извън офиса. "Работа отвсякъде" или наричано още дигитално номадство, стана движението с най-голяма популярност, пише CNBC.

Даниела Пашук от Канада решава да стане дигитален номад преди пет години, много преди пандемията, когато е само на 19.

"Влязох в онлайн университет и започнах да пътувам на пълен работен ден и да работя едновременно с това", разказва момичето.

"Имам възможност да бъда, където искам, и да правя каквото искам в различни държави. И това промени траекторията на живота ми.", категорична е Даниела.

Сега тя е на 24, а за тези пет години е обиколила над 20 държави. Макар че звучи като идеалната работа, Даниела не е съгласна и казва: "Това не е за всеки."

Мисия възможна: Дигитални номади с многодетни семейства обикалят света Две семейства разказват на CNBC Travel как са се справили с предизвикателствата

Пашук се определя като писател на свободна практика - което означава, че доходите ѝ могат да варират от месец на месец.

"Печеля от 2500 до 3500 долара на месец. Понякога се налага да работя почасово като домашна помощница, но пък не плащам за настаняване", споделя тя. Това означава също, че трябва да полага допълнителни грижи за планирането на финансите си.

"Трябва да сте съгласни с малко непредсказуемост... Всеки месец е различно, защото сте в различни райони, с различни валути и с различни разходи. Да планираш бюджет е предизвикателство", споделя Даниела. "Има моменти, в които през последователни месец, харча напълно различни суми – от 600 до 3000 евро в зависимост къде съм.", допълва тя.

Поддържането на финансите е нещо изключително важно за всеки дигитален номад, казва Пашук, защото "трябва да финансирате начина на живот, който наистина искате да имате".

Дубай, Хърватия и Бахамите привличат все повече дигитални номадиЕто и седем възможности, подбрани за нас от CNBC.

Тя споделя пред CNBC четири съвета, които помагат да управлява по-лесно парите си.

1. Какъв тип номад искате да бъдете

Според Даниела, първият тип номади са тези, които често сменят местоположенията си и са на ново място на всяка една до две седмици.

"Правех това в продължение на почти две години, но спрях, защото установих, че е твърде стресиращо за мен", обяснява тя.

"Това може да се оскъпи много бързо, защото има огромен шанс нещата да се объркат всеки път, когато се местите: полети, отмяна на влакове и допълнителни разходи.", допълва Даниела.

Сега тя се нарича "бавен дигитален номад", при който остава на едно място поне месец или толкова дълго, колкото позволява визата ѝ.

"Това наистина помага за планирането на бюджета, защото за няколко месеца имате определен доход, живеете на едно място и харчите едни и същи неща", казва Пашук. "В момента съм базирана в Черна гора и продължавам да пътувам всеки месец, но имам място, където да се връщам, имам дом", казва тя.

Какво трябва да знаете, ако искате да живеете като дигитален номад?Т. нар.

2. Правилната дебитна карта

Да има стабилен паричен поток е огромно предизвикателство за Даниела, когато за първи път започва да се занимава с дигитално номадство.

"Имах сериозни проблеми с канадската си банкова сметка, защото постоянно сменям местоположенията си и те казваха, че това е подозрително. Просто ми омръзна да се обаждам на банката си непрекъснато.", споделя тя.

Даниела се сблъсква и със солените такси за чуждестранни транзакции, които плаща, докато тегли от местни банкомати с канадски карти.

"Губех по 30-40 долара всеки път, когато теглех в брой. Представете си колко губите, когато правите това много често."

Преди две години тя преминава към многовалутна дебитна карта, която ѝ позволява да добавя пари и да тегли в брой от желаната валута.

"Доходите ми от работа на свободна практика се превеждат по нея вместо по канадската ми банкова сметка... Пътувала съм в над 20 държави с тази карта и не съм имала никакви проблеми с нея", доволна е Даниела.

Искате да се преместите в чужбина? 10 неща, които ще улеснят процесаС внимателно планиране можете да намалите стреса от преместването в нова държава

3. Проучване

Това, което е "наистина важно" в процеса на смяна на местонахождението като дигитален номад, е да направите адекватно проучване, казва Даниела.

"Разберете колко средно струват нещата там и дали се вписват във вашия бюджет - потърсете средни цени на апартамент в Airbnb, храна и други стоки от първа необходимост", съветва тя.

Макар да изглежда очевидно, Пашук казва, че хората може да се изненадат колко струва общественият транспорт в някои страни.

"Не се замисляте за това, защото местният обществен транспорт винаги е евтин, но аз отидох в Лондон и похарчих за транспорт много повече, отколкото някога съм очаквала. Стигах до 20 долара на ден."

Неговата компания е оценена на над 5 млрд. долара, но няма офисОсвен че няма постоянен офис, този предприемач няма и постоянен дом

4. Данъци

Друг документ, който тя редовно актуализира, е списък с данъчните изисквания за различните държави - за да е сигурна, че няма да остане в някоя държава достатъчно дълго, "за да я смятат за данъчен беглец".

"Просто не искам да се занимавам с това, канадските данъци са ми достатъчни", казва Даниела със смях.

Ако обмисляте да станете "бавен дигитален номад", Пашук препоръчва да разгледате визите за дигитални номади, тъй като те често предлагат данъчни облекчения, а някои дори са освободени от данъци. Колкото повече пътувате, толкова по-точно ще можете да предвидите колко харчите, уверява Даниела.

"Трябва прецизно да сметнете къде може да намалите разходите. Да сте финансово грамотни определено е много важно качество, което ще ви помогне да продължите в дългосрочен план.", допълва Даниела.