В понеделник курсът на рублата надхвърли нивото от 100 за един долар, на фона на изказванията на икономическия съветник на президента Владимир Путин, който е категоричен, че Русия е заинтересована от силна рубла и че разхлабената парична политика е основната причина за отслабването на руската валута.

Рублата спадна до 100,4975 за долар, което е най-слабата ѝ точка от почти 17 месеца. Руската валута е загубила около една четвърт от стойността си спрямо американската, откакто Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г., съобщава Reuters.

Точно когато доларът достига 100 рубли, икономическият съветник на Путин Максим Орешкин заявява пред информационната агенция ТАСС, че Кремъл иска силна рубла и очаква скорошно нормализиране.

"Сегашният валутен курс се е отклонил значително от фундаменталните нива и в близко бъдеще се очаква неговото нормализиране", смята Орешкин. "Слабата рубла усложнява структурната трансформация на икономиката и се отразява негативно върху реалните доходи на населението. В интерес на руската икономика е да има силна рубла."

Путин отмени части от данъчни споразумения с „неприятелски“ страниСред станите, посочени в документа, е и България


След нахлуването на Русия в Украйна рублата пое по бурен път надолу, като през март миналата година се срина до рекордно ниското ниво от 120 спрямо долара, а няколко месеца по-късно се възстанови до над седемгодишен връх, подкрепена от капиталовия контрол и нарастващите приходи от износ, припомня информационната агенция.

Преди войната рублата се търгуваше на нива от около 75 за долар.

Взаимни обвинения

Банката на Русия обвинява за рязкото понижение на курса на рублата през тази година - тя е загубила около 30% спрямо долара, свиването на търговския баланс на Русия. През периода януари-юли излишъкът по текущата сметка на страната е намалял с 85% на годишна база.

JPMorgan спира да обработва плащания за зърно на Руската земеделска банка Това може да блокира логистиката и доставките на руското зърно и торове да достигнат до световните пазари


Орешкин обаче хвърля вината директно върху централната банка, което е знак за разногласия между органите на паричната политика в Русия.

"Основният източник на отслабването на рублата и ускоряването на инфлацията е меката парична политика", казва Орешкин. "Централната банка разполага с всички инструменти, за да нормализира ситуацията в близко бъдеще и да гарантира, че лихвените проценти по кредитите ще бъдат намалени до устойчиви нива."

През юли централната банка повиши лихвените проценти със 100 базисни пункта до 8,5%, след като от септември ги държеше стабилни. Преди следващото си заседание през септември банката дава сигнали, че са необходими още повишения.