Днес Италия отбелязва своя най-голям летен празник – Ферагосто (Ferragosto).

Докато туристите се скупчват в градове като Венеция и Рим, италианците се стичат към плажовете.

Отпускарският сезон е свещен и много бизнеси в цялата страна затварят за седмици. Кулминацията е днес – 15 август.

Тържествата по случай Ферагосто бележат пика на лятото в Италия.

Празникът произхожда от „Ферие Аугусти“ (Feriae Augusti) – фестивал, чието начало поставя император Август през 18 година пр. Хр. По време на неговото управление 1 август е обявен за почивен ден за земеделските работници, които са се трудили неуморно през предходните месеци.

Около 5 г. след Христа Католическата църква решава, че празникът се нуждае от религиозен „привкус“, и променя датата му на 15 август – Св. Успение Богородично.

Доскоро почти всички търговски обекти и промишлени предприятия в Италия затваряха за целия август, а местните започваха „Велико преселение“ към морето.

В момента бизнесът ограничава почивката до около две седмици, но Ферагосто остава един от най-важните празници в страната, пише Euronews.

Нова атракция в Рим: Разходка по площада, на който е убит Юлий ЦезарИталианската модна къща Bulgari финансира обекта

Как италианците празнуват Ферагосто?

Традиционният начин за отбелязване на празника е бягството към морето. Много домакинства „засядат“ на плажа през целия август, а Ферагосто е кулминацията на отпускарския сезон.

На този ден е прието семейства и приятели да се събират на барбекю или обяд на пясъка. Традицията може да бъде проследена назад до фашисткия режим – през 20-те години на миналия век правителството организирало екскурзии до морето или пускало евтини билети за влаковете дотам, за да може дори работническата класа да си позволи пътуване на Ферагосто.

Тези организирани екскурзии обаче не включвали храна, затова хората си носели обяд от вкъщи. С времето практиката еволюирала до екстравагантни трапези, често включващи тежки тави с паста и пълнени зеленчуци на фурна.


В Италия заглушиха камбана на 560 години, за да не пречи на туриститеСега обаче, някои местни жители се оплакват, че не могат да заспят без звука, с който са свикнали

Наистина ли никой в Италия не работи през август?

Някога за туристите бе сериозно предизвикателство да намерят отворен ресторант в дните около Ферагосто, но тези трудности са вече в историята.

Все още доста бизнеси наистина затварят врати, но заради големия брой посетители през летния сезон хранителни заведения, барове, джелатерии и туристически атракции обикновено работят.

В наши дни някои големи градове дори насищат културните си календари със събития, за да задоволят капризите на своите гости. Рим и Болоня например изграждат киносалони на открито, в Бари организират джаз фестивал, а в Мачерата – фестивал на операта.

На 27 август Мелпиняно в провинция Лече е домакин на „Нощ на тарантелата“ – форум, посветен на традиционните фолклорни музика и танци. На 16 август в Сиена пък се състоят небезизвестните конни надбягвания Palio di Siena.

Повечето големи туристически атракции остават отворени, включително галерия „Уфици“ във Флоренция и Дворецът на дожите във Венеция.

Едно от малкото изключения са музеите във Ватикана, които не посрещат посетители на 15 август.


Няма място като Рим - уроци по история от хотелите на Вечния градПриличащи на палати от отминали епохи и неделима част от съвременната структура на града, всеки хотел е запечатал определен момент от историята

Как да НЕ пътуваме до Италия през август

Най-голямата грешка, която може да направи всеки, решил да посети Италия през август, е да шофира. Около Ферагосто местните търчат от и до морето и трафикът е истински кошмар. Магистралите са силно натоварени, а по малките пътища към най-предпочитаните крайбрежни курорти се образуват задръствания.

Всяка година италианското правителство издава предупреждения, за да помогне на шофьорите да избягват пиковите часове, и публикува календар, в който дните са оцветени според очаквания интензитет на трафика.

Жълтият цвят предупреждава за натоварено движение, червеният – за натоварено движение с възможни задръствания, а черният – за критично голям трафик. През август уикендите често са обозначени в червено, а понеделниците – в черно. Най-общо, властите препоръчват да не се шофира в петък или в понеделник сутринта.