Учени от Софийския университет и Асоциация „Активни потребители“ проведоха съвместна проверка, която установи замърсяване до 41 пъти над нормата на 7 от 11 плажа по родното Черноморие.

Дизайнът на изследването включва стандартен тест за санитарна микробиологична оценка, използван и от местните здравни власти (РЗИ).

Определя се Escherichia coli, по методология аналогична на препоръчаната в Наредба 5/2008. Плажовете и конкретните географски координати за пробовземане на морска вода, са максимално унифицирани с тези на РЗИ-Бургас.

Подборът на плажовете, включени в изследването, е на база оценка на риска, избрани са тези с най-висока опасност от замърсяване, уточняват от Асоциация „Активни потребители“.

Изследването е съвместна инициатива между група „Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT“ на Софийския университет и Асоциацията. Осъществено е от мобилна група учени, микробиолози, вирусолози и хидробиолог, плюс представител на Активни потребители.

Източник: Асоциация "Активни потребители"

От данните се вижда, че водите на само 4 плажа, от 11, отговарят на количествения критерий за съдържание на Escherichia coli.

Най-чист, с 240 клетки/100 мл и оценка за качеството „отличен“, е плаж Харманите в Созопол.

Освен него в лимита до 500 клетки се класират плажовете в Свети Влас, Поморие и къмпинг Златната рибка край Созопол.

Най-мръсни са водите на северния плаж, наричан Попски, на град Царево, където стойностите за Escherichia coli, достигат феноменалните 20666 клетки/100 мл, над 41 пъти над нормата.

При визуалният оглед на мястото беше установено вливане на силно замърсен поток в залива, наличие на неидентифицирани тръби/канализация в посока крайбрежието, и силен мирис на фекалии в района.

В непосредствена близост, 100-200 метра, се намира недостроен и изоставен хотелски комплекс, и купища отпадъци. Има подозрение, че разположената на няколко километра градска пречиствателна станция не се справя с нарасналия обем отпадъчни води, и/или зауства твърде близко до залива на Попския плаж.

На второ място е южният плаж на Приморско, устието на Дяволската река с резултат от 11333 клетки/100 мл, 22 пъти над лимита.

Райските плажове в Европа, за които няма да платите много Българското Черноморие попадна в класация Топ 20 на Guardian за най-нискобюджетни, но едновременно с това красиви плажове

Сигнал за проблемите на тази локация беше подаден от местни жители, които наблюдават масивно вливане на фекални води в реката от околните хотелски комплекси.

Най-посещаваните плажове установени, донякъде субективно, от Асоциацията, са Атлиман в Китен и Лозенец.

Стойностите за бактерията и на двата надхвърлят лимитите съответно 2 и 4 пъти, но остават далече от Попския плаж.

Във водите на препълнения Атлиман са установени 20 пъти по-малко Escherichia coli, от пустия откъм хора Попски плаж. Примерът илюстрира, че вероятно основен източник на замърсяване на крайбрежните води са незаконните и нерегистрирани вливания на отпадъчни води.

Понеже застрояването е неравномерно, както и обхвата на канализацията, то качеството на водите за къпане не е еднакво на различните плажове. В съответствие с крайбрежната инфраструктура се променя и степента на фекалното замърсяване на морската вода. Всяка локация или залив е с характерен подпис.

От Асоциация „Активни потребители“ уточняват, че в изследването са включени само 11 от регистрираните 49 плажа по Южното Черноморие. Подборът на плажовете е съгласно оценка на риска, т.е. търсени са замърсените плажове.

Защо Черно море е най-мръсното в Европа?Съгласно проведено изследване, в Средиземно море на 1 кв. м се падат 50 единици отпадни вещества, а в Черно - 90

Пробите от морска вода са събирани в периода 31 юли – 2 август, което е в пика на летния туризъм. Това предполага най-силно замърсяване в този времеви отрязък. Затова е възможно в началото или края на сезона резултатите от тестването да са различни.

Количествените критерии за качеството на морските води за къпане в Наредба 5/2008 подлежат на дискусия. Те са разработени за типичните морски води в Европа, които нормално са с по-висока соленост от тази на Черно море около 2 пъти.

Понеже Escherichia coli и другите индикатори за фекално замърсяване се подтискат от солеността на водата, то в Черно море тези бактерии са по-малко инхибирани. Възможно е да се обмисли промяна в количествения критерий в посока нормите за сладка вода която е до 900 броя/100 мл. Това обаче няма да „спаси“ служебно силно замърсените плажове.

България е водеща дестинация за меден месец на откритоВпечатляващите 41% от територията на страната се считат за защитени зони, което е доста над средната стойност от 24%

Междувременно, властите излязоха с позиция след публикуваните данни от изследването.

Легитимните изследвания на качеството на морската вода, извършвани регулярно от Регионалната здравна инспекция (РЗИ )- Бургас на плажовете в Приморско и Китен, не показват опасна концентрация на бактерии и микроорганизми.

Резултатите от последните две проверки на РЗИ, конкретно на Южен плаж – Приморско, осъществени на 31 юли и 14 август, не отчитат наличие на ешерихия коли и чревна ешерихия коли извън норма, съобщиха от пресцентъра на Община Приморско, цитирани от БТА.

От началото на август в Общината няма постъпили сигнали от граждани или организации за проблеми в региона. По данни на Медицинския център в Приморско също няма данни за повишена заболеваемост, която да се свързва с потенциално замърсяване на водата по плажовете в региона.

Експертите на Община Приморско ще продължат да следят с повишено внимание важната тема с чистота на морската вода в региона до края на сезона, като остават в постоянен контакт с РЗИ – Бургас и другите отговорни институции и имат готовност за съдействие и незабавна реакция в случай на сигнали или проблемни индикации.

Министерството на здравеопазването също не приема за коректни данните от изследването на морската вода, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

МЗ категорично отрича публично оповестените данни, с които се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях, се казва в позицията на министерството.