Рекордно горещите температури в Южна Европа са напът да обърнат на 180 градуса тенденциите за летния сезон.

Непоносимите жеги ще принудят милиони туристи да изберат по-хладни дестинации за ваканциите си или да почиват пролет и есен, прогнозират туристически организации и експерти, цитирани от агенция Reuters.

Данните на Европейската туристическа комисия (ETC) показват, че броят на хората, които смятат да посетят Средиземноморския регион в периода от юни до ноември, вече е намалял с 10% в сравнение с миналата година, след като горещото време доведе до повсеместна суша и горски пожари.

В същото време, интересът към дестинации като Чехия, Дания, Ирландия и България расте.

"Очакваме, че непредсказуемите метеорологични условия в бъдеще ще оказват по-голямо влияние върху избора на туристите в Европа", обяснява Мигел Санс, ръководител на ETC.

Докладът на браншовата организация показва, че 7,6% от пътуващите вече считат екстремните метеорологични явления за основен проблем при пътуванията между юни и ноември.

Цербер отстъпва на Харон, който затяга Европа в хватката на горещинитеНай-високата температура в Европа от 48,8C, регистрирана в Сицилия преди две години, може да бъде надскочена в следващите дни

Сред тях са Анита Елшой и съпругът ѝ, които се завръщат в Норвегия от любимото си място за почивка Вазанело, на север от Рим, седмица по-рано от планираното този месец, заради температурите достигащи около и над 35 градуса.

"Имах силно главоболие, крайниците и пръстите ми се подуха и ставах все по-замаяна", описва симптомите си, свързани с горещината, Елшой. "Предполагахме, че ще останем там за две седмици, но не можахме да издържим на жегата", допълва туристката.

Междувременно, този сезон се отчита пик на пътуванията, тъй като летовниците оставят лошите спомени от периода на ограничения заради пандемията, а туристическите компании твърдят, че горещините все още не са довели до много отменени резервации.

Британците например, от месеци са резервирали по-малко почивки у дома и повече в Средиземноморието, казва Шон Типтън от британската група туристически агенти ABTA.

Но този баланс може да се промени, тъй като горещите вълни ще стават все по-изтощителни. Учените отдавна предупреждават, че изменението на климата, причинено от емисиите на CO2 ще направи метеорологичните явления по-чести, по-тежки и по-смъртоносни.

Метеоролозите прогнозират, че температурите през следващата седмица може да надхвърлят сегашния европейски рекорд от 48,8 градуса по Целзий, поставен в Сицилия през август 2021 г., което поражда опасения за повторение на миналогодишните смъртни случаи в горещата вълна.

Когато Ел Ниньо добави гориво към огъня: Рекордни жеги, наводнения и пожариМинлият месец е бил най-горещият юни в 174-годишните данни, поддържани от Националната администрация за океаните и атмосферата

През последните седмици европейските медии съобщиха за множество случаи на туристи, транспортирани със самолет от италианските плажове или откарани с линейки от Акропола в Атина.

Туристи в Рим коментират пред Reuters, че занапред ще се замислят дали да резервират отново пътуване през юли.

"Бих дошъл, когато е по-хладно, да кажем през април", казва американска туристка, която тази седмица е на почивка в Рим със съпруга си.

Това е лоша новина за италианската икономика, която процъфтява благодарение на оживения летен трафик.

Италианското министерство на околната среда предупреди в доклад от тази година, че в бъдеще чуждите туристи ще пътуват повече през пролетта и есента и ще избират по-хладни дестинации. Някои се надяват, че промяната ще бъде просто изместване на трафика, а не неговото намаляване.

В Гърция, където международните пристигания по въздух са се увеличили с 87,5% на годишна база между януари и март, пренаселеността през лятото измъчва туристически горещи точки като остров Миконос.

Според гръцкото министерство на околната среда увеличаването на пътуванията през зимните, пролетните и есенните месеци може да облекчи този проблем и да компенсира евентуалното забавяне през лятото.

Миналата седмица се наложи гръцките власти да затворят древния Акропол в Атина през най-горещата част на деня, за да предпазят туристите от инциденти.

Червен код в 16 града в Италия, Акрополът в Атина и днес ще бъде затворенРим, Флоренция и Болоня сред най-горещите райони. Температурите в Сицилия и Сардиния може да стигнат 49°C

Според доклад на националната туристическа асоциация Exceltur, в Испания се очаква голямо търсене на почивки в крайбрежните дестинации в северната част на страната и на туристическите острови, където летните температури обикновено са по-ниски.

Прогнозите за развитието на тенденциите се потвърждават и от браншовата организация. "Последните проучвания показват спад в броя на туристите, които се интересуват от пътувания през август, докато все повече европейци обмислят есенни почивки", допълва Мишел Санс от ETC.