Горещите вълни, обхващащи големи части от земното кълбо, натоварват електрическите мрежи и затварят предприятия, които не могат да осигурят охлаждане на работниците си, пише The Wall Street Journal. Някои от най-тежко засегнатите райони ще се сблъскат с по-високи температури през следващите дни, което увеличава рисковете за инфраструктурата.

Изследователи, изучаващи въздействието на последните горещи вълни, установяват, че те могат да намалят икономическия растеж, добавя WSJ.

Има „доста ясни сигнали, че по-топлите години са свързани с по-ниско производство“, посочва Дерек Лемоан, икономист от Университета на Аризона, който изучава икономическите последици от изменението на климата. Излишната топлина вреди на производителността на труда, както и на способностите за учене, тъй като „хората не използват мозъците си добре в жегата“, добавя той.

Проучване от 2018 г. за въздействието на повишаващите се температури върху икономиката на САЩ, публикувано в Journal of Money, Credit and Banking, установява, че повишаването на средната лятна температура с един градус по Фаренхайт може да намали годишния темп на растеж на производството на даден щат с 0,15 до 0,25 процентен пункт.

Червен код в 16 града в Италия, Акрополът в Атина и днес ще бъде затворенРим, Флоренция и Болоня сред най-горещите райони. Температурите в Сицилия и Сардиния може да стигнат 49°C

Горещата вълна подлага на изпитание остарялата електрическа мрежа на САЩ, от която се изисква да доставя повече мощност за работата на климатици без много прекъсвания за рутинна поддръжка. Според прогноза на North American Electric Reliability Corporation, организация с нестопанска цел, която следи изправността на основната енергийна система, големи части от САЩ може да се сблъскат с прекъсване на тока това лято. Съветът за електрическа надеждност на Тексас, щатският мрежов оператор, заяви, че търсенето на електроенергия тази седмица е достигнало рекордно високо ниво.

Националната асоциация на директорите за енергийна помощ (Neada) изчислява, че сметките за домашна енергия ще се повишат с 11,7% до средно $578 това лято спрямо $517 миналото лято.

Екстремните горещини могат да предизвикат ирационално поведение, което да се отрази икономически, казва Гернот Вагнер, икономист по климата в Columbia Business School и автор на „Климатичен удар: Икономическите последици от една по-гореща планета“.

„Автомобилните катастрофи нарастват, яростта по пътищата нараства, домашното насилие и нападенията нарастват“, добавя той. Основен риск от дълготрайните горещи вълни е, че те могат да помогнат за изтласкване на екосистемите към повратни точки, като топене на ледници, което води до широкоразпространени икономически щети.