Метеоролозите в Италия предупредиха днес, че ожесточената жега ще достигне връх през следващите дни, малко след като в 16 града в цялата страна беше обявен червен код.

Столицата Рим, Флоренция и Болоня са сред районите, най-силно засегнати от интензивна и продължителна гореща вълна.

Червеният код означава, че дори здрави хора са изложени на риск от екстремните метеорологични условия. Италианското правителство посъветва хората в зоните на предупреждение да избягват пряка слънчева светлина между 11:00 и 18:00 ч. местно време.

Температурите се доближават до рекордни нива в страните от Южна Европа, като синоптиците предупреждават, че най-високото ниво, регистрирано някога в европейската история, може да бъде надминато.

Когато Ел Ниньо добави гориво към огъня: Рекордни жеги, наводнения и пожариМинлият месец е бил най-горещият юни в 174-годишните данни, поддържани от Националната администрация за океаните и атмосферата

„Африканският антициклон продължава да доминира метеорологичния сценарий. Очаква се горещата вълна да продължи още много дни, водейки до температурни пикове, които биха могли да надхвърлят историческите рекорди, особено в централните и южните региони“, съобщи италианската метеорологична новинарска служба Meteo.it в понеделник.

Смята се, че най-горещата температура, регистрирана някога в Европа, е 48,8 градуса по Целзий – близо до древния град Сиракуза на брега на Сицилия. Тя е регистрирана през август 2021 г.


Учени от Европейската космическа агенция, която следи температурите на сушата и морето, смятат, че този рекорд може да бъде надминат през следващите дни.


Червен код в 16 града в Италия, Акрополът в Атина и днес ще бъде затворенРим, Флоренция и Болоня сред най-горещите райони. Температурите в Сицилия и Сардиния може да стигнат 49°C

Изследователите казват, че глобалното затопляне силно увеличава шансовете за горещи вълни като тази, която в момента кипи в Европа.

Испания и Гърция също са силно засегнати, докато опасно горещи вълни обхващат Азия и части от Северна Америка.

Според Meteo.it пикът на жегата ще се случи между понеделник и сряда, като температурите вероятно ще достигнат 40 градуса по Целзий в Северна Италия и до 46 градуса по Целзий във вътрешните райони на Централна и Южна Италия, както и на главните острови.

Метеорологичната новинарска служба на страната предупреди и за „постоянни нива на дискомфорт и топлинен стрес“, добавяйки, че в най-горещите райони температурите вероятно няма да паднат под 25 градуса по Целзий дори в най-хладното време на деня.


Горещите вълни могат да намалят икономическия растежИма ясни сигнали, че по-топлите години са свързани с по-ниско производство

Междувременно в Испания националната метеорологична служба съобщи, че температурите може да надвишат 42 до 44 градуса по Целзий в някои райони през следващите дни. Хиляди хора в засегнатите от горещини Канарски острови в Испания бяха призовани през уикенда да напуснат домовете си, докато служители на спешната помощ се опитваха да овладеят горски пожар.

Учените по климата казват, че вълната от глобални топлинни рекорди е още едно доказателство за належащата необходимост от намаляване на емисиите на парникови газове, които подхранват извънредната климатична ситуация.

Световната метеорологична организация, метеорологичната агенция на ООН, наскоро предупреди, че е вероятно комбинацията от непрекъснато нарастващи емисии на парникови газове и завръщането на Ел Ниньо означава, че най-лошото тепърва предстои.