„Най-скъпият дом в България се простира на три етажа и 21 000 квадратни фута (2000 кв. м)“, пише изданието за имоти Mansion Global, част от The Wall Street Journal, в публикация, придружена с видео обиколка на къщата край София.

От публикацията и видеото става ясно, че кадрите са на Bulgaria Sotheby's International Realty, на чийто сайт е посочено, че имението е в Бистрица.

Изданието съобщава, че сякаш намиращата се в Бевърли Хилс къща - която всъщност е на 6600 мили от Лос Анджелис - е на имотния пазар на цена 10,5 милиона евро (11,4 милиона долара).

"Осемцифрената сума не е твърде изненадваща", коментира изданието, отбелязвайки, че България, „сгушена между Турция и Румъния“, е отчела ръст на цените на имотите с 9,5% от началото на 2023 г. до март, позовавайки се на последния глобален индекс на цените на жилищата на Knight Frank. По този показател страната ни надминава имотните пазари в Испания, Франция и Италия, допълва Mansion Global.

Във видеото се отбелязва още, че през третото тримесечие на 2022 г. поскъпването на жилищните имоти в страната е било с 14,6% на годишна база, което поставя България на 13-о място в света.

Според публикацията на на Mansion Global затвореният имот е олицетворение на лукса и е в контраст с историческата архитектура на София, включително с византийския стил на храма "Св. Александър Невски".

Според информацията на сайта на Sotheby's International Realty застроената площ от 2 000 кв.м. се намира върху парцел от 14 500 кв.м.

„Къщата разполага с невероятен двор с внушителни размери и огромен външен басейн, заобиколен от красива зеленина, част от която са ценните бонсай“, пише още в описанието, в което се добавя, че „будистките монаси виждали тези миниатюрни дървета като символ на хармонията между природата, човека и душата“.

На много места на 3-етажната къща фасадата е от прозорци от пода до тавана, пише още в описанието на имението.

На първото ниво на имението са изброени акценти, сред които гараж, склад, технически помещения, басейн, поливна система, кухня, фитнес, санитарен възел, централен вход с коридор.

Второто ниво разполага с дневна с трапезария, кухня и тоалетна.

На трето ниво има три спални с три бани и два дрешника.

Във видеото като предимство е посочена близостта с Витоша, „която предлагала на софиянци не само свеж въздух, но и ски курорт.“