От 2024 г. пътуването до Европа вече няма да е безплатно.

Програмата за премахване на визите ETIAS ще позволява влизане на чуждестранни посетители в страните от ЕС на цена от 7,70 долара, съобщава CNN.

Системата ETIAS е създадена по модела на програмата ESTA, която беше въведена през 2009 г. от САЩ.

ETIAS ще се присъедини към безбройните такси за настаняване и туристически такси, които вече се начисляват в цяла Европа, допълва медията и уточнява кои са най-важните правила в новия регламент.

Кога ще влезе в сила ETIAS

Първоначално беше предвидено ETIAS да функционира от май 2023 г., но стартирането беше отложени за 2024 г.

Кой се нуждае от разрешение за ETIAS

Гражданите на около 60 държави извън ЕС, които понастоящем не се нуждаят от виза – като САЩ, Обединеното кралство, Япония, Сингапур и ОАЕ.

Жителите на ЕС са освободени, независимо от тяхната националност.

От друга страна, лицата, които в момента трябва да имат виза за влизане в ЕС, ще продължат да се нуждаят от документа.

Без причина и без яснота: ЕС пак отложи новата система за вход на чужденциЕвропейският съюз отложи стартирането на Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) за 2024 г.

Как ще работи системата

ETIAS ще се управлява по подобие на програмата ESTA на САЩ.

Пътуващите трябва да поискат разрешение за влизане в ЕС преди пътуването си чрез проста онлайн процедура.

То ще струва 7 евро (7,70 долара) и ще покрива многократни влизания в продължение на три години или до изтичане на срока на валидност на паспорта – което от двете събития настъпи по-рано. Това е по-евтино от ESTA, която струва 21 долара за две години.

Колко време ще отнеме

Заявленията трябва да се обработват за "минути", като по-голямата част от тях ще бъдат обработени за 96 часа, прогнозира ЕС.

"От някои кандидати може да бъде поискано да предоставят допълнителна информация, документи или да участват в интервю с националните органи, което може да отнеме до допълнителни 30 дни", предупреждават органите.

Препоръчва се да не резервирате полети или настаняване, докато не получите потвърждение.

Всички туристи искат да са жители на тайния остров БонерБонер се намира точно до бреговете на Венецуела и е един от трите острова ABC: Аруба, Бонер и Кюрасао

Какви други туристически такси има в Европа

В повечето градове в континентална Европа се начислява туристическа такса за нощувки – обикновено няколко евро, които се добавят към сметката в края на престоя ви, макар че понякога тя трябва да се плати в брой.

Ако отсядате в Airbnb, домакините често събират този данък от вас при пристигането ви.

Таксите обикновено отиват за буфериране на обществени услуги, които са засегнати от посетителите, като събиране на смет и почистване на улици.

Амстердам например наскоро отпусна допълнителни 7 млн. евро за мрежата си за обществен транспорт.

Освен това, обикновено таксата се начислява само за определен период, най-често до една седмица.

Какво ще стане, ако не пренощувате

Вероятно ще трябва да платите данък за нощувка, където и да отседнете, тъй като в повечето европейски страни се начисляват такси, макар че в по-малко популярните общини те са по-евтини.

Не забравяйте, че туризмът добавя голяма тежест към страни и райони, които са значително по-бедни от тези на самите туристи.

Най-малко туристи нощуват в София, хотелите в Париж са най-претоварениСлед френската столица, Берлин и Мадрид са на челните места по заети хотели

Какви са правилата за пътниците на круизни кораби

Круизите са известни с това, че вредят на околната среда, както и на градовете, които са заляти от тълпи туристи дните на пристанището. Те обаче харчат по-малко пари в дестинацията, тъй като вече са обслужени на борда.

Някои градове реагираха, като въведоха данъци върху пристигането на круизите. Ако корабът ви акостира в Барселона за 12 или повече часа, ще платите 4,75 евро (3 евро регионална такса и 1,75 евро градска такса).

Посетителите на Амстердам, пристигащи с круиз, плащат 8 евро. Това важи само за кораби, които акостират за един ден. Ако круизът ви започва или завършва в Амстердам или ако нощувате в града, сте освободени от такса.

Амстердам се готви да забрани круизните кораби в опит да спре свръхтуризмаАмстердам обяви, че ще забрани употребата на марихуана на улицата и ще предприеме нови стъпки срещу употребата на алкохол в квартала на червените фенери

Не само круизните кораби обаче събират такси за пристигане по море.

В Италия съществува "contributo di sbarco" или вноска за слизане от кораба, която пътниците, които не пребивават на територията на страната, трябва да платят, когато пристигат на острови, независимо дали с обществен ферибот или с частна лодка.

Цената се определя от местните власти.

Някои градове по-скъпи ли са от други

Да. Колкото по-популярно е мястото, толкова повече ще платите.

Ако например отседнете в Барселона, освен обичайната туристическа такса ще трябва да платите и "градска такса", която се налага за престой в столицата на Каталуния.

В Амстердам се начисляват 7% от цената на хотела плюс 3 евро на човек на вечер.

Във Виена се плаща 3,2% от общата цена на стаята, без закуската и данъка върху продажбите, а след това се отрязват 11 % от останалата сума. Това прави около 2,5 %.

В Португалия три общини на изпълненото с туристи крайбрежие Алгарве събират туристически данък: Фаро, Вила Реал де Санто Антонио и Олхао, които въведоха такса (1 евро през зимата, 2 евро в останалите случаи) през 2023 г.

Важно е да се отбележи, че колкото по-луксозно е вашето жилище, толкова повече плащате.

Римини е перфектната дестинация за туристите от САЩ. Но не и за италианцитеИталиаската ривиера е перфектната икономична ваканция за американци

В Рим например за нощувка в тризвезден хотел се заплаща такса от 4 евро, за четиризвезден хотел – 6 евро, а за петзвезден – 7 евро.

Във Венеция данъкът е от 1 евро на човек на вечер в хотел с една звезда до 5 евро в петзвезден. Данъкът се заплаща само за първите пет нощувки, за да се стимулират туристите да останат по-дълго.

В Париж данъкът варира от 0,20 евро за хотел с една звезда до 5 евро на човек на вечер в луксозен хотел.

Като цяло във Франция таксите варират както в зависимост от общината, така и от класа на настаняване – от 0,20 евро до 4,20 евро извън Париж.

Докато в Гърция това се прави единствено според вида на настаняването, като таксите варират от 0,50 евро до 4 евро на стая на вечер.

Примерът на Венеция

Многократно обсъжданата "contributo di accesso" или входна такса за Венеция, беше многократно отлагана, след като за първи път беше предложена за 2019 г.

ЮНЕСКО включва Венеция в списъка на застрашеното културно наследствоОсновните причини за това са свръхтуризма и климатичните промени

Сега таксата е предвидена за 2024 г. и започва от 3 евро в спокоен ден до 10 евро в пиковите часове. Тази такса обаче е само за еднодневни туристи, за които се смята, че съставляват 90 % от посетителите, допринасят малко за местната икономика, но създават много проблеми в града.

Ако сте отседнали за една нощ, вече сте платили градския данък за нощувка и сте освободени от него.

Само в Европа ли е така

Не. В много американски щати се начисляват "данъци за настаняване". Освен това много американски хотели добавят и "курортна такса", която дори не отива в общината.

Данъците са стандартни и в Карибския басейн, където обикновено се добавят към хотелските такси. Има входна такса за туристите, пристигащи в Нова Зеландия и такса за напускане за почиващите, заминаващи от Япония, допълва CNN.