Цените на луксозните жилища в Дубай са нараснали с близо 50% за първата половина от годината, показват нови данни на консултантската компания за недвижими имоти Knight Frank, цитирани от CNBC.

Емирството запазва короната си в класацията за осмо поредно тримесечие.

На второ и трето място се нареждат Токио, където е регистрирано годишно увеличение от 26,2%, и Манила с 19,9%.

Друг съществен ръст в цените на луксозните имоти се наблюдава в Шанхай, който добави 6,7% и Сингапур с 4,2%.

"Притокът на чужденци в Сингапур, стимулиран от процъфтяващия сектор на финансовите и професионалните услуги, се отрази повече на пазара на наеми, отколкото на пазара на продажби", се отбелязва в доклада.

Имотите в Дубай поскъпват с най-бърз темп от 2014 г. насамСредният наем се е увеличил с 22,8% до 30 юни, забавяйки се спрямо ръста от 24,2%, отчетен в края на май

Разликата отчасти се дължи на данъчното облагане на покупките от чуждестранни купувачи.

От края на април чужденците, които купуват жилищен имот в Сингапур, трябва да плащат 60% допълнителен налог за купувача, което е двойно повече от досегашните 30%, отбелязва CNBC.

Цените на жилищата в Хонконг се понижиха с 1,5% през последната година в резултат на нарастването на непродадени нови проекти.

В стремежа си да стимулира търсенето, правителството на повиши съотношението на ипотечните кредити към стойността на имотите до 70% за жилищни имоти на стойност 15 млн. хонконгски долара (1,9 млн. USD) или по-малко.

Кои са любимите градове на най-богатите хора в света 29% от милиардерите предпочитат живота в мегаполис

Анализаторите на Knight Frank обаче казват, че макар промяната вероятно да бъде приветствана от купувачите, все още не е сигурно дали този ход ще може да стимулира растежа.

Сред другите спадове са Ню Йорк с 3,9 %, и Сан Франциско, който отбеляза спад от 11,1 %.

Германският Франкфурт е в дъното на списъка с понижение от 15,1%.

Средногодишните цени на 46-те пазара, включени в индекса на Knight Frank Prime Global Cities, са се увеличили с 1,5%.

"Световните жилищни пазари все още са подложени на натиск от преминаването към по-високи лихвени проценти", коментира Лиъм Бейли, ръководител на глобалните проучвания на Knight Frank.

Най-скъпите луксозни жилища под наем са в ЛисабонПазарите в Лисабон и Сингапур отбелязват висок ръст на цените през последните 18 месеца, като наемите са се увеличили с над 40%

Въпреки това той отбеляза, че резултатите от индекса са потвърждение, че цените са подкрепени от силното базово търсене, слабото предлагане след прекъсването на новите строителни проекти по време на пандемията, както и от завръщането на работниците в градовете.

"Тъй като несигурността относно посоката на инфлацията изглежда е намаляла през последните месеци, корекциите на цените на много пазари вероятно ще бъдат по-слабо изразени, отколкото се очакваше дори преди три месеца", добави Бейли.