Когато преди десет години Амит Пател губи зрението си вследствие на заболяване – в началото на своята кариера като травматолог в спешно отделение в Обединеното кралство - той среща затруднения да научи Брайловата азбука по традиционния начин. Измисля своя система с топчета за пинг-понг, които нарежда в картонена кутия от яйца така, че да изписват буквите.

Днес Пател има деца, които са зрящи, но искат да научат Брайловата азбука, за да се сближат с баща си, разказва Fast Company.

Те имат алтернатива – най-новия конструктор на Lego, в който върху всяка тухличка е изписана буква от тактилната система на слепите.

Преди „Брайловите тухлички“, когато децата му - на 4 и на 7 години - правят опити да усвоят писмеността на незрящите, те се отегчавали, разказва Пател, чието семейство е сред първите, изпробвали новия продукт. „После се появиха Lego блокчетата, които съчетават играта с ученето. С тях можем да се забавляваме като семейство“, добавя той.

Lego

Преди няколко години фондация Lego разработва плочките и ги раздава на образователни институции в помощ на ученици със зрителни увреждания. След като получава обратна връзка от родителите, че биха искали децата им да могат да играят с тях отделно – тъй като някои са възпитаници на училища за зрящи и имат ограничен достъп до уроци по Брайловата азбука, компанията започва да работи по друга версия, за домашна среда.

„Установихме няколко принципа на дизайна – че трябва да е лесно за всеки да се научи и да е забавно“, казва за Fast Company проектантът на Lego Расмус Льогструп. „Трябва да събира заедно цялото семейство и всички членове да са равнопоставени, за да не се чувства никой отхвърлен. Така създадохме продукт, който може да бъде надграждан непрекъснато, вместо да бъде използван еднократно и след това да стои на рафта“, допълва той.

Най-високото Lego в света ще тества уменията на търпеливитеЖелязната лейди на Париж сега може да заеме централно място в дома ви

Физическият дизайн е същият като на по-ранната училищна версия – малки релефни точици в горната част на всяко блокче изписват буква или число от Брайловата азбука. Повече от година обаче дизайнерите на Lego разработват игри, които да направят използването на тухличките забавно още преди децата да са започнали да разпознават буквите.

В една от игрите например един от участниците се преструва на заспал гигант, а останалите използват блокчета с три или повече точки, за да изградят стена, която да предпази селото им, без да събудят гиганта. Посредством QR код, отпечатан на кутията, играчите могат да гледат на телефоните си кратки видеа, които обясняват всяка от игрите.


Lego

„Имахме отправна точка. Искахме тези игри да са напълно функционални дори за сам незрящ човек – тоест, да не е необходима помощ от друг, който вижда“, обяснява Льогструп. Краткото видео насърчава отворената игра. В семейството на Амит Пател децата бързо започват да използват тухличките, за да правят знаци за своето Lego село, които татко им да може да чете.

Дизайнерите прекарват месеци в опознаване на най-новите си клиенти. „Започнахме да си задаваме въпроса как едно незрящо дете играе с конструктора. Каква е динамиката в дома и в семейството му? С какви предизвикателства се сблъсква“, казва Льогструп.

Новият конструктор е подходящ за деца и семейства с различна степен на зрително увреждане. Тъй като някои играчи все пак виждат, макар и ограничено, частите Lego са в ярки, контрастиращи цветове, а илюстрациите върху кутията са ясно четими. Компанията работи съвместно с организации на незрящи хора от цял свят, които изпробват продукта.

Не само за деца: Индустрията за играчки се обръща към отдавна порасналитеМного възрастни се обръщат към конструкторите на Lego или други колекционерски играчки, за да се докоснат до комфорта на детството

Броят на страдащите от някакъв вид зрително затруднение, които учат Брайловата азбука, продължава да намалява. В САЩ по-малко от 10 процента от напълно незрящите познават тактилната система. „Компютърът може да ми говори, така че на теория нямам нужда от Брайловата азбука“, казва Мартийн Ейбъл-Уилямсън, президент на Световния съюз на слепите. Въпреки това тя непрекъснато я използва и я смята за важен инструмент, който трябва да бъде усвоен. Пател е съгласен с нея.

„Преди обичах, когато се прибера вкъщи, да се потапям в някоя книга“, споделя той. „Хората ми казват, че няма нужда да уча Брайловата азбука заради разнообразието от помощни технологии – звуково възпроизвеждане, аудиокниги, но това не ме устройва. Ако някой ми чете, аз чувам неговата интонация или как той се вълнува от написаното. Искам да мога, когато чета нещо, да се върна и да го прочета отново“, добавя Пател.

AI може да промени начина, по който слепите хора „виждат“ светаПомощните технологични услуги интегрират GPT-4 на OpenAI, използвайки изкуствен интелект, за да помогнат при описването на обекти и хора

Съществуват и други, чисто практични причини понякога да е по-лесно набързо да прочетем нещо с пръстите си, отколкото да го слушаме, без значение дали сме в метрото, или разглеждаме менюто в ресторант. А играта с Lego блокчета е забавен начин за научаване на Брайловата азбука, смята той.

Пател споделя, че още преди да се сдобие с конструктора за незрящи, обичал да прекарва време с децата си над други продукти на компанията. „Дори когато страдаш от зрително увреждане, е много трудно да не се заплеснеш по някое Lego. Това е мозъчна активност, която по странен начин не изисква зрение. Задейства се въображението. Всичко е допир и усещане; и удовлетворяващият звук, когато тухличките си дойдат на мястото“, казва той.