Четири китайски технологични компании, сред които Baidu Inc и SenseTime Group, пуснаха публично своите чатботове с изкуствен интелект (AI), след като получиха одобрение от китайското правителството. Това отразява стремежа на Пекин да разшири използването на подобни продукти в условията на засилена конкуренция със САЩ, пише Reuters.

Baidu, водещият китайски доставчик в сферата на онлайн търсенето, коментира, че неговият чатбот Ernie Bot, подобен на ChatGPT, вече е напълно достъпен за обществеността. Говорител на SenseTime обяснява пред информационната агенция, че чатботът SenseChat също е "напълно достъпен за всички потребители", а два стартъпа за изкуствен интелект, Baichuan Intelligent Technology и Zhipu AI, на свой ред посочват, че техните платформи са със свободен онлайн достъп от четвъртък.

В резултат на тези новини акциите на Baidu и SenseTime са се вдигнали в началото на търговията в Хонконг, като печелят съответно 3,1% и 2,7% на по-широкия пазар.

OpenAI изостря чатбот надпреварата с корпоративна версия на ChatGPTChatGPT Enterprise ще позволи на организациите да персонализират чатбота за собствените си индустрии
За разлика от други държави, Китай изисква от компаниите да представят оценки на сигурността и да получат разрешение, преди да пуснат продукти с изкуствен интелект на масовия пазар. Наскоро властите в страната ускориха усилията си да подкрепят компаниите да разработват AI, тъй като технологията все повече се превръща във фокус на конкуренцията със САЩ.

Китайските медии съобщават, че общо 11 компании са получили одобрения от правителството, включително собственикът на TikTok ByteDance и Tencent Holdings. Нито една от двете обаче досега не е отговорила на исканията за коментар относно плановете си в сферата на изкуствения интелект.

Други технологични компании, работещи по големи езикови модели с AI, включително Alibaba Group, не са получили одобрение от правителството.

"Тези, които са получили одобрение, имат предимство на ранния етап и могат да усъвършенстват продукта си по-бързо от конкурентите", категоричен е Кай Уанг, анализатор в Morningstar.

Google пуска AI дигитален асистент, Meta - Ейбрахам Линкълн И двете компании са категорични, че бъдещето на човечеството е тясно свързано с изкуствения интелект
Създателят на ChatGPT - OpenAI, който е подкрепен от Microsoft, е напът да генерира приходи от над 1 млрд. долара през следващите 12 месеца. Затова и “зелената светлина” от страна на Пекин беше очаквана с нетърпение от местния бизнес, след като Китай публикува набор от временни правила, целящи регулирането на продуктите с генеративен изкуствен интелект, предоставяни за публично ползване, които влязоха в сила на 15 август.

Преди това на компаниите беше разрешено да провеждат само ограничени публични тестове на продукти с AI. За продуктите, насочени към бизнеса, не е необходимо предварително одобрение от страна на правителството.

Шон Янг, анализатор в Blue Lotus Capital Advisors, заявява, че ходът на правителството да даде “зелена светлина” на продуктите с изкуствен интелект може да предизвика консолидация в индустрията.

"Много хора се втурнаха в бизнеса с големи езикови модели", казва той, "Но скоро индустрията може да се консолидира, тъй като само тези, които разполагат с данни и технологични възможности, ще могат да се движат напред."