Потребителските разходи в САЩ, смятани за основен двигател на икономическия растеж, са нараснали с 0,8% през юли, спрямо ревизираното нагоре увеличение от 0,6% през юни, съобщи днес Министерството на търговията.

Американците харчат повече за хранителни продукти, стоки за отдих и превозни средства, както и за услуги, свързани с жилища, хранене навън, финанси и застраховки. Коригирани спрямо инфлацията, потребителските разходи са нараснали с 0,6% през юли.

Предпочитаният от Федералния резерв измерител на потребителските цени - индексът на разходите за лично потребление (PCE) - се е повишил с 0,2% през юли спрямо месец по-рано, със същия темп като през юни. Така наречените основни цени, които изключват променливите категории храни и енергия, са се повишили със същата скорост. Икономистите виждат базовата инфлация като по-добър показател за бъдещата динамика на цените.

Последният доклад за PCE показва, че растежът на потребителските цени през юли е 3,3% сто на годишна база спрямо 3% през юни. Основните цени се повишават с 2,9% годишен темп.


Колко силно трябва да натисне Фед, за да стигне до 2% инфлация?Стратегията на централната банка за битка с последната миля на инфлацията ще има големи последици за потребителите, пазарите и икономиката

С по-високи заплати, постъпващи в сметките им, американците харчат повече, въпреки усилията на Фед да намали инфлацията чрез забавяне на икономиката. Това отразява неотдавнашния силен доклад за продажбите на дребно, който разпали опасенията за ускоряване на растежа и по-високи лихвени проценти, отбелязва The Wall Street Journal.

Потребителят остава силен в резултат на силния пазар на труда, казва Стивън Галахър, главен икономист за САЩ в Société Générale.

Инфлацията в еврозоната продължава да е по-висока, отколкото в САЩ и е останала стабилна през август - 5,3% на годишна основа, според публикуваните днес от Евростат данни.


Стабилен ръст на цените в еврозоната за август, основната инфлация намаляваЦените на храните продължават да бъдат най-големият двигател на общата инфлация, но намаляват с 1 процентен пункт спрямо предходния месец

Пъзел за Федералния резерв

Инфлацията е спаднала значително от миналата година, но някои членове на Фед се притесняват, че може да не продължи да се плъзга към целта от 2%, тъй като икономическата активност не се понижава според очакванията.

През юли Фед повиши лихвените проценти до 22-годишен връх, но някои банкери не са сигурни дали това е достатъчно.

Миналата седмица председателят на американската централна банка Джером Пауъл даде знак, че лихвените проценти може да останат на същото си ниво след предстоящата среща на Фед, насрочена за 19-20 септември, като същевременно остави вратата отворена за вдигането им по-късно тази година, ако икономиката не се забави достатъчно, за да доведе до спад на инфлацията.


Речта на Пауъл: Има място за още ръст на лихвените проценти Председателят на Федералния резерв отбеляза, че икономиката не се е охладила, както се очакваше, което може да изисква допълнително затягане на паричната политика

Ръстът на заплатите и наемането остават стабилни, въпреки че пазарът на труда показва признаци на охлаждане през последните месеци.

Откритите работни места в САЩ са намалели с 338 000 до сезонно коригирани 8,8 милиона през юли спрямо предходния месец, съобщи Министерството на труда във вторник. Това е най-ниското им ниво от март 2021 г., но все още е над предпандемичните нива.

Молбите за помощи при безработица в САЩ леко са се понижили миналата седмица – компаниите изглежда задържат служителите си на фона на икономика, която като цяло понася добре бързото повишаване на лихвите през последната над една година.

Броят на американците, кандидатствали за помощи при безработица, е намалял с 4000 до 228 000 за седмицата до 26 август.

Средното четириседмично равнище, което е по-стабилен показател, е нараснало с 250 до 237 500 броя.

Общо 1,73 милиона души са получавали помощи за безработица през седмицата до 19 август - или с 28 000 повече от предходната седмица.

Молбите за безработица се възприемат като показател за съкращения.

По последни данни за юли безработицата в САЩ е 3,5%, оставайки близо до най-ниското си ниво от половин век.