В склад в покрайнините на Барселона жени стоят на конвейерни ленти и ръчно сортират тениски, дънки и рокли от големи бали употребявани дрехи - малка стъпка към решаването на огромния проблем с изхвърлените облекла в Европа, разказва Reuters и добавя:

“В рамките на една година центърът за сортиране, управляван от благотворителната организация за повторна употреба и рециклиране на дрехи Moda Re, планира да удвои обема на обработваните от него дрехи до 40 000 тона годишно”.

"Това е само началото", казва Алберт Алберх, директор на Moda Re, която е част от испанската благотворителна организация Caritas и управлява най-голямата испанска верига за дрехи втора употреба. "Все повече ще превръщаме употребяваните дрехи в европейска суровина за модните компании".

Финансирана отчасти от Inditex, собственик на Zara, Moda Re планира да разшири обектите си в Барселона, Билбао и Валенсия, като това е един от първите признаци на планираното увеличаване на капацитета за сортиране, обработка и рециклиране на дрехи втора употреба в отговор на новите предложения на Европейския съюз за ограничаване на модната индустрия.

Носете си новите дрехи повече: Решенията, които правят модата по-устойчиваОт по-лек багаж през еко материи до виртуални съблекални – технологиите и бизнес моделите, които трансформират модната индустрия
Отново в Испания, конкуренти, сред които H&M, Mango и Inditex, създават асоциация с нестопанска цел за управление на отпадъците от облекло в отговор на закон на ЕС, който изисква от държавите-членки да отделят текстила от другите отпадъци от януари 2025 г.

Въпреки тези усилия по-малко от 1/4 от 5,2 милиона тона отпадъци от облекло в Европа се рециклират, а милиони тонове завършват на сметището всяка година, става ясно от позиция на Европейската комисия от юли.

Точните данни за ръста на отпадъците от облекло са оскъдни, но събирането им за рециклиране и повторна употреба се е увеличило постепенно в няколко европейски държави от около 2010 г. насам, се казва в доклад на ЕС от 2021 г.

Бързата мода, или производството и продажбата на евтини дрехи с кратък срок на годност, е "крайно неустойчива", предупреждава ЕК през юли, като добавя, че текстилната промишленост има основен принос за изменението на климата и увреждането на околната среда.

Inditex, която през март разкрива, че през миналата година е пуснала на пазара в световен мащаб 10% повече дрехи, отколкото през 2021 г., има за цел да използва 40% рециклирани влакна в дрехите си до 2030 г. като част от целите за устойчивост, обявени през юли.

Изхвърляме пет пъти теглото на НДК в текстилни отпадъци годишно Тревожните данни са част от изложбата „Текстилът е новата пластмаса“, която се провежда 03-17 юли във Варна
"Основният проблем, с който се сблъскваме, е свръхпотреблението", казва пред информационната агенция Дияна Линд, ESG анализатор в Union Investment, базиран във Франкфурт мениджър на активи, който притежава акции в Adidas, Hugo Boss, Inditex и H&M.

Тя е водила разговори с Adidas, Hugo Boss и Inditex относно необходимостта тези компании да увеличат използването на рециклиран текстил, както и относно нуждата широката индустрия за облекло да увеличи рециклирането.

Hugo Boss коментира пред Reuters, че "свръхпроизводството и свръхпотреблението като цяло са проблем за индустрията", добавяйки, че използва анализ на данни, за да адаптира по-добре производството към търсенето.

До 2030 г. ще са необходими между 6 и 7 млрд. евро инвестиции, за да се създаде мащабът на преработката и рециклирането на текстилни отпадъци, към който се стреми ЕС, изчислява на свой ред консултантската компания McKinsey в доклад от миналата година, а Линд посочва, че компаниите са въвели някои първи стъпки, но "трябва да се направи още много".

Inditex например ще инвестира 3,5 млн. евро в Moda Re за три години и снабдява всички свои испански магазини с контейнери за рециклиране. H&M също признава, че е "част от проблема":

"Начинът, по който се произвежда и консумира мода, трябва да се промени - това е неоспорима истина", категорични са от компанията.

Пречки

Пречките пред значителното намаляване на отпадъците от дрехи са огромни въпреки репресиите на ЕС, ангажиментите на индустрията за устойчивост и инициативи като разширяването на Moda Re.

В днешния консуматорски свят ежедневно се произвеждат и купуват огромно количество текстилни продукти
За да се постигнат целите на индустрията за рециклиране на 2,5 милиона тона текстилни отпадъци до 2030 г., изчислява McKinsey, ще са необходими стотици заводи, както и инвестиции в технологии и пазарни интервенции.

14 компании за рециклиране на текстилни отпадъци в Европа имат планове за увеличаване на производствения си капацитет, според Fashion For Good, стартираща инвестиционна компания за рециклирани влакна, която в доклад от септември 2022 г. анкетира общо 57 рециклиращи предприятия.

ЕС не е поставил конкретни цели за съдържанието на рециклирани материали в дрехите, но до 2030 г. се стреми всички текстилни продукти, продавани в блока, "в голяма степен" да бъдат изработени от рециклирани влакна, както и да бъдат издръжливи, поправими и рециклируеми.

За да се създаде капацитет за постигане на целите, ReHubs Europe, асоциация, създадена от лобистката група за облекло EURATEX, насърчава инвестициите в рециклиране "от влакно до влакно": процеси, които превръщат използваните дрехи в прежда за производство на нови текстилни изделия.

Понастоящем обаче по-малко от 1% от дрехите се рециклират по този начин и процесите все още се разработват, а предизвикателствата включват разделянето на материали, подходящи за рециклиране.

Тъй като тези техники са все още в начален стадий на развитие, по-високата цена на рециклираните тъкани в сравнение с новите също остава пречка за широкото им разпространение.