Отделянето на вредни емисии от животновъдни дейности е един от основните фактори за изменението на климата, твърди Бил Гейтс.

Според него, бъдещето е в месото на растителна основа.

Повечето хора все още не знаят как селското стопанство влияе на изменението на климата, обясни милиардерът, давайки пример с емисиите метан от отглеждането на животни и торовете.

"От всички климатични области тази, за която хората вероятно най-малко са наясно, е тази за торовете и кравите, а това е предизвикателство", коментира Гейтс в последния епизод на своя подкаст "Не ме обърквай", пише Euronews.

Темата беше повдигната в разговора на Гейтс с музиканта и режисьор Ахмир "Questlove" Томпсън, който също е инвеститор в няколко стартъпа за растителна храна, като Impossible и NotCo.

Томпсън сподели, че е бил впечатлен от способността на растителните храни да имитират вкуса на истинско месо, както и от други продукти. "Нещо ми подсказа, че растителната храна ще бъде бъдещето... и аз искам да бъда човекът, който ще посее семето", каза той.

От канала до кенчето: Стартъп на Бил Гейтс прави бира от отпадни водиВодите от 40-етажен жилищен комплекс се пречистват с

По данни на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, селскостопанската индустрия допринася за около 24% от световните емисии на парникови газове, като голяма част от тях се дължат на емисиите на метан от животновъдството и торовете, използвани за отглеждане на културите.

Говеждото месо произвежда най-много емисии на парникови газове, които включват метан. На 99 грама говеждо в световен мащаб се отделят средно 50 кг парникови газове.

Гейтс подкрепя предприятия за производство на храни от растителен произход заради техния потенциал в борбата с климатичните промени. Всъщност, ако едрият рогат добитък "беше държава", пише Гейтс през 2018 г., "той щеше да е третият по големина емитент на парникови газове в света".

В книгата си "Как да избегнем климатична катастрофа" от 2021 г. Гейтс пише, че за ефективна борба с изменението на климата, е необходимо хората да са готови да се ангажират с нови идеи, като например преминаване към електрически автомобили и синтетични меса.

Милиардерът допълва, че богатите държави, които имат ресурсите, "трябва да преминат към 100% синтетично говеждо месо", за да намалят глобалните емисии от животновъдството.

Пържола, автомобил, полет? Какво ще жертват европейците за климата80% от гражданите в ЕС вече усещат последиците от изменението на климата

Продажбите на растително месо все още представляват само малък процент от общия пазар на месо и дори Гейтс признава, че ще бъде трудно да се убедят достатъчно хора да спрат да ядат истинско месо, за да се постигне значителна промяна. Един от проблемите е, че все още сравнително новите продукти са по-скъпи от истинското месо.

Ето защо Бил Гейтс и неговата фондация подкрепят финансово стартъпи за производство на месо от растителни и лабораторни продукти, като Impossible, Beyond Meat и Upside Foods. Той подкрепя и Neutral, стартъп за въглеродно неутрални храни.

В разговора с Томпсън за стартъпите за месо на растителна основа, като Impossible, Гейтс казва, че "те се справят добре, но много хора искат да направи продукта още малко по-добър". "Те имат добра пътна карта, така че съм оптимист", допълва той.