Вниманието на всички от света на Седмото изкуство през последните дни е вперено изцяло към Италия и 80-ия Международен кинофестивал във Венеция.

На събитието обаче присъства един човек, който успя да измести прожекторите от червения килим и да ги насочи към модния подиум, само за една вечер.

One Night Only – така се нарича магията на Джорджо Армани, представена в Лидо, източният край на града на каналите.

"Лека лудост, която продължи един миг", както я определи самият Крал на модата, цитиран от Marieclaire.

След Лондон, Токио, Пекин, Рим, Ню Йорк, Париж и Дубай, One Night Only акостира и във Венеция с ревю на рокли висша мода от колекцията Armani Privé, където тюркоазеното, синьото, митичното сиво, розовото, зеленото и черното доминираха над по-ярките щрихи, загатвайки за нюансите на венецианските маски.

Висша мода сред трули: Уникалното шоу на Dolce&Gabbana в АлберобелоРевюто е първата част от

Патрон на магичната вечер беше иконата на италианското кино София Лорен, която изгледа дефилето от първия ред в компанията на сина си Едоардо Понти.

През цялото време тя държеше ръката му, като я остави едва на финала, за да аплодира "моя специален приятел Джорджо".

На метри от тях беше цяла плеяда от италиански и световни знаменитости от света на киното, модата и шоубизнеса.

Вечните тоалети на крал Джорджо заслепиха публиката, потвърждавайки за пореден път "голямата му страст към красотата" - по думите на кмета на Венеция Луиджи Бруняро, който му връчи статуетката Златен лъв.

Армани успя да направи невъзможното: да накара всички да говорят за него, въпреки че никога не е стъпвал в Лидо. Да организира незабравима вечер на историческо място в града (където се провежда биеналето Architettura или Arte) с изключително уважение към околната среда (екипът му е предвидил повторна употреба и повторно използване на материалите, разделно събиране на отпадъците, без пластмаса, без хранителни отпадъци, LED осветление и компенсация за запазване на творбите в Galleria Franchetti в Ca' D'Oro).

"Тази награда ми вдъхва огромна радост и емоции. Тя е важно признание за моята работа, което с удоволствие получавам по случай 80-ия кинофестивал във Венеция и на One Night Only Venezia – събитие, което организирах, за да отдам почит на града, към който съм толкова силно привързан от години", заяви след получаването на приза Кралят, както италианците и целият свят наричат Армани.