Спадът на бизнес активността в еврозоната се е ускорил по-бързо от очакваното миналия месец, сочат данните в ново проучване, цитирано от Reuters.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB, изготвян от S&P Global и разглеждан като добър барометър за общото икономическо състояние, се понижава до 46,7 през август от 48,6 през юли, което е ниво, невиждано от ноември 2020 г.

За трети месец този показател е под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването и се разминава с предварителната оценка за 47,0 пункта.

"Еврозоната не изпадна в рецесия през първата половина на годината, но втората ще представлява по-голямо предизвикателство", заяви Сирус де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка. "Разочароващите данни допринесоха за низходяща ревизия на нашата "сегашна прогноза" за БВП, която сега е -0,1% за третото тримесечие.", допълва експертът.

Икономическото доверие в еврозоната е на най-ниско ниво от края на 2020 г.Индексът на икономическото доверие се е понижил повече от очакваното до 93,3 пункта спрямо 94,5 пункта преди месец

Основният PMI индекс в сферата на услугите се понижи от 50,9 до 47,9 пункта, което е под експресната оценка от 48,3 пункта, тъй като задлъжнелите потребители, които изпитват затруднения поради повишените такси по заемите и високите разходи за живот, ограничават разходите си.

Индексът на новите предприятия, който е показател за търсенето, спадна още повече под прага на рентабилност до 46,7 пункта от 48,2 пункта, което е ниво, невиждано от началото на 2021 г.

Все пак, спадът в производството намаля още през миналия месец, което предполага, че най-лошото може да е преминало за затруднените предприятия в блока, показва сродно проучване, представено в края на миналата седмица.

Спад в сектора на услугите в еврозоната изостря дилемата на ЕЦБ за лихвитеПовишаване на лихвите след септември остава на масата за дискусии

Компаниите не очакват скорошен обрат, а съставният индекс на заетостта спадна от 51,4 на 50,2.

"Работодателите не бяха много склонни да увеличават екипите си. Начинът, по който нещата вървят надолу напоследък, е знак, че те ще преминат към съкращаване на работни места", допълни де ла Рубия.

Месечното проучване на ЕК в края на август също показа, че икономическото доверие в еврозоната е достигнало най-ниското си ниво от края на 2020 г. заради по-слабото доверие сред потребителите, сектора на услугите и мениджърите в търговията на дребно и строителството.

Индексът на доверието в промишления сектор е намалял до -10,3 пункта през август спрямо - 9,3 пункта през предходния месец, което е най-слабата стойност от август 2020 г. Индексът на доверието в сферата на услугите е бил 3,9%, което е спад спрямо 5,4% през юли, според данните на ЕК.

ЕС е в двойна криза, но може да избегне рецесия, смята Паоло Джентилони

На този фон, европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони прогнозира, че блокът може да се размине с прогнозите за изпадане в рецесия.

„Нахлуването на Русия в Украйна породи сериозни опасения в Европа, че регионът ще навлезе в значителен икономически спад.

Оттогава обаче регионът успя да си осигури алтернативни енергийни доставки, които дотогава идваха предимно от Русия, а някои правителства успяха да облекчат потребителите от високите енергийни разходи, обясни Джентилони.