Тези, които в момента търсят краткосрочен наем в Ню Йорк чрез Airbnb, може да се окажат със значително по-ограничен избор. Градските власти на Голямата ябълка започнаха да прилагат нови разпоредби, според които домакините ще трябва да подадат заявление за регистрация и да отговарят на редица изисквания, за да могат да отдават жилища под наем на гости за по-малко от 30 дни, пише Engadget.

Домакините могат да отдават жилища под наем за краткосрочен престой само ако те също са отседнали в тях, а в един и същи момент се допускат само двама гости. Тези изисквания обаче са част от стари и отдавна съществуващи правила за отдаване под наем, а нов е само самият Закон за регистрация при краткосрочно отдаване под наем.

Службата за специално прилагане на закона в Ню Йорк съобщава на своя уебсайт, че на 5 септември е започнала да си сътрудничи с платформи за резервации като Airbnb и Vrbo, за да гарантира, че те спазват системите за проверка. Тези компании вече ще трябва да проверяват дали домакините, които обявяват жилищата си за престой под 30 дни, са одобрени от властите.

Край с хазяите: Хакери на къщи атакуват пазара на наеми и правят бързи париХакерството е опит за ребрандиране и „дезинфекция“ на идеята за класически хазяин с асоциация към технологичен прогрес, а не плешив чичко в коридора, който ви гони за наема


Според The New York Times досега са одобрени само 257 регистрации на заявления от общо 3250, подадени към 28 август. Това означава, че хиляди обяви могат да бъдат премахнати от Airbnb, тъй като компанията изчислява, че почти 15 000 домакини са имали обяви за краткосрочно отдаване под наем в Ню Йорк още миналия месец.

Airbnb определя закона като "фактическа забрана" на краткосрочните наеми и дори е подала съдебен иск, за да се опита да блокира прилагането му, който обаче е отхвърлен миналия месец.

Тео Йедински, директор по глобалната политика на компанията, коментира, че правилата "са удар по туристическата икономика на Ню Йорк" и че "градът изпраща ясно послание към милиони потенциални посетители, които сега ще имат по-малко възможности за настаняване, когато посещават Ню Йорк: не сте добре дошли".

Коя е любимата държава на дигиталните номадиIT, технологии, медии, реклама, PR и маркетинг са най-често срещаните сектори за работа като дигитални номади


Градските власти контрират, че прилагането на новия закон ще помогне да се предотврати "загубата на жилища заради практиката на незаконно краткосрочно отдаване под наем“. Според тях домакините, които отдават жилища под наем за кратки периоди, допринасят за недостига на жилища и в резултат на това животът в града става по-скъп.

Airbnb коментира пред The Times и CNN, че резервациите с настаняване на 1 декември или преди това няма да бъдат анулирани, но компанията ще възстанови таксите, които е получила във връзка с тези престои, за да се съобрази с новите правила. В същото време всички резервации, започващи на 2 декември, ще бъдат анулирани, а парите на гостите ще бъдат възстановени. В допълнение, домакините ще намерят своите обяви, преобразувани в дългосрочни наеми, само ако позволяват резервации за 30 или повече дни в платформата. Всички обяви, които позволяват само краткосрочни резервации, ще бъдат деактивирани.