На 6 септември японската космическа агенция е изстреляла ракета, носеща телескоп, който е по-съвършен от Chandra на НАСА и други рентгенови обсерватории, които вече са в орбита, съобщава Engadget.

Мисията за рентгеново изобразяване и спектроскопия - или XRISM, e инициатива, ръководена от JAXA (Японската агенция за аерокосмически изследвания) в сътрудничество с NASA и с приноса на Европейската космическа агенция.

Лиа Коралес, астроном от Мичиганския университет и участник в мисията, коментира пред The New York Times, че XRISM представлява "следващата стъпка в наблюденията на рентгенови лъчи".

“Джеймс Уеб” погледна в миналото и преобърна науката за Вселената Космическата обсерватория е разкрила шест големи галактики, които са съществували между 500 и 700 милиона години след Големия взрив


Телескопът се счита за по-мощен от своите предшественици благодарение на инструментите си. Един от тях, наречен Resolve, е микрокалориметричен спектрометър с възможност за измерване на малки увеличения на температурата, когато рентгеновите лъчи попаднат върху детектора му с размери 6 на 6 пиксела. Той трябва да работи в среда, която е с частица от градуса над абсолютната нула, което е възможно благодарение на многостепенен процес на механично охлаждане в неговия контейнер с размерите на хладилник с течен хелий.

Но докато работи, инструментът може да измерва и енергията на всяко отделно рентгеново лъчение и да предоставя информация за състава, движението и физическото състояние на източника.

Страните, които се готвят да покорят Космоса през 2023 г.Русия, Индия и Европейската космическа агенция ще стартират мисии до Луната и по-нататък в дълбокия Космос


The Times пише, че екипът на мисията очаква спектроскопските данни на Resolve да бъдат 30 пъти по-ясни от тези, които могат да предоставят инструментите на Chandra. Той може да открива рентгенови лъчи с енергии, които варират от 400 до 12 000 електронволта, което според NASA може да даде необходимите данни, за да се научи повече за най-горещите региони, най-големите структури и обектите с най-силно гравитационно привличане във Вселената. Научните операции на XRISM обаче ще започнат едва през януари, тъй като през следващите няколко месеца учените все още трябва да включат инструментите му и да ги настроят.

Освен XRISM, ракетата носи на борда си и мисията Smart Lander for Investigating Moon (SLIM). Малкият спускаем апарат е наречен Moon Sniper, тъй като е предназначен да демонстрира, че е възможно прецизно кацане в рамките на 100 метра от определена цел.

По последна информация от JAXA XRISM вече се е отделил от ракетата си и е бил изведен в орбита. Междувременно SLIM ще продължи да пътува в продължение на месеци, докато достигне Луната.